ib michael
Foto: Isak Hoffmeyer

Ib Michael

Søren Vinterberg. 2000.
Top image group
ib michael
Foto: Isak Hoffmeyer
Main image
Michael, Ib
Foto: Søren Jensen / POLFOTO

Indledning

Dansk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner og rejselitteratur. "Jeg er en mand der langsomt vender hjem blot foretrækker jeg turen over sydens sol tanken om at blive fanget på en stråle der rejser den anden vej." Som 25-årig medicinstuderende søsatte Ib Michael i 1970 En hidtil uset drøm om skibe og dermed sit forfatterskab. Rejselyst og rodfæstethed mødes hos denne forfatter i tredive års fortællinger, der har udviklet sig stærkt i farve, tone og dybde, men hænger tæt sammen og henviser til hinanden, som var de ét værk.

Minimalisme i 1990'erne

 

47308453

Blå bog

Født: 17. januar 1945 i Roskilde.

Uddannelse: Student fra Roskilde Katedralskole, 1964.

Debut: En hidtil uset drøm om skibe, 1970.

Litteraturpriser: Otto Gelsted-prisen, 1978. Gyldendals Boglegat, 1979. Otto Benzons Forfatterlegat, 1985. Jeanne og Henri Nathansens Fødselsdagslegat, 1985. Henrik Pontoppidans Mindefond, 1987. Weekendavisens Litteraturpris, 1989. De Gyldne Laurbær, 1990. Drassows Legat, 1991. Kritikerprisen, 1991. Søren Gyldendal Prisen, 1993. Det Danske Akademis Store Pris, 1994. Bog & Idé-prisen (Danskernes Yndlingsforfatter), 1995. Årstidens Bog, 2004. Danske Banks Litteraturpris, 2010. 

Seneste udgivelse: Billeder fra Mexico 1971. Arabesk, 2019.

 

 

Ib Michael

Artikel type
voksne

Introduktion

28435568

 

"Jeg er en mand
der langsomt vender hjem blot foretrækker jeg
turen over sydens sol tanken om at blive fanget
på en stråle
der rejser den anden vej."

Dobbeltbevægelsen er det centrale træk i ovenstående selvportræt. Linjerne står i den midterste af Ib Michaels digtsamlinger, Vinden i Metroen, som også danner en midterakse i hele forfatterskabet: Før da gik rejserne i hans liv og romaner til sydens sol såvel som nordens pol, mens de senere romaner alle er knyttet til det land, hvor han har rod, hvorfra hans verden går.

Men i hele forfatterskabet findes forsøget på at bevæge sig ud og hjem i én bevægelse, eksistere i flere tidsplaner og forskellige steder - på samme tid. Eller "tænke to modsatrettede tanker på én gang", som det hedder i flere af de store, tidlige romaner, der også er komponeret efter dét princip.

Denne dobbeltrettede tankegang er fremmed for den herskende vestlige, målrettede og ekspansive men også logisk énstrengede industrikultur, og måske derfor er Ib Michaels bøger nogle af de mest læste i Danmark og oversat til tysk, fransk og engelsk: Med deres eksotiske lokaliteter og rammesprængende sammenstød mellem kategorierne udfylder de nogle behov, der ikke dækkes af den "nærige prosa", der har været mest af i 1900-tallets slutning.

"Det er min overbevisning, at man kun forøger verdens elendighed med en jammerlig fortælling," siger han selv, og den omvendte sætning gælder også hos ham: Den fortælling, der får de vante kategorier til at bryde sammen, udvider også vores virkelighed.

Selv beskriver han sit forfatterskab sådan: "Åbner man én låge, falder der et skrumpehoved ud, en fjerpragt eller en polynesisk havgud. Åbner man en anden, springer Kejseren af Kina op af æsken eller en spansk soldat, som aldrig fandt fred i sin grav. Et gulnet fotografi af barndommen, et sommerhus i Tisvilde..."

Rejselyst og rodfæstethed mødes hos denne forfatter i tredive års fortællinger, der har udviklet sig stærkt i farve, tone og dybde, men hænger tæt sammen og henviser til hinanden, som var de ét værk.

 

Indianere, sørøvere og samer

Som 25-årig medicinstuderende søsatte Ib Michael i 1970 En hidtil uset drøm om skibe og dermed sit forfatterskab.

20990546

Mange genrer blandes her til en sørøverroman, ligesom i Den flyvende kalkundræber året efter, om conquistadorernes togt til Den Ny Verden.

Hjortefod, der spejler nutiden i 1800-tallets revolutionære Mexico, har mere fast romanform end de to første og er genudgivet i 90erne.

Mexico gav også stof til rejsebogen Mayalandet, udgivet sammen med maleren Per Kirkeby og fotografen Teit Jørgensen, og til gendigtningen af Quiché-mayaernes skabelsesbog Popol Vuh. Dagbøgerne fra rejsen er senere udgivet som Det lukkede øje.

Mere eller mindre dokumentariske er også Rejsen til det grønne firben, dvs. juar-indianernes land omkring Amazonas´ kilder, hvor Peru, Colombia, Ecuador og Brasilien mødes og danner de fire ben; og Snedronningen, en reportage om samernes aktioner mod vandkraftværket ved Altaelven i Nordnorge.