portræt af Ib Michael
Foto: Sara Galbiati

Ib Michael

Søren Vinterberg, 2000. Opdateret af cand.mag. Julie Lystbæk-Hansen, 2020. Senest opdateret af cand.mag. Anne Vindum, december 2024.
Top image group
portræt af Ib Michael
Foto: Sara Galbiati

Ib Michael er særligt kendt for sin forkærlighed for fremmede sprog og kulturer, som manifesterer sig i magisk realistiske romaner, hvor grænserne mellem tider, bevidstheder og verdener gang på gang overskrides. Særligt Syd- og Mellemamerika har hans interesse, og gennem sine romaner har han givet stemme til de oprindelige folk, kulturer og civilisationer, som de europæiske conquistadores fik udslettet med kopper og krucifiks. Hos Ib Michael mødes rejselyst og hjemstavn i værker, der har udviklet sig stærkt i farve, tone og dybde, men hænger tæt sammen og henviser til hinanden, som var de ét værk.

139132912

 

Blå bog

Født: 17. januar 1945 i Roskilde.

Uddannelse: Student fra Roskilde Katedralskole, 1964.

Debut: En hidtil uset drøm om skibe, 1970. Roman.

Litteraturpriser: Otto Gelsted-prisen, 1978. Gyldendals Boglegat, 1979. Otto Benzons Forfatterlegat, 1985. Jeanne og Henri Nathansens Fødselsdagslegat, 1985. Henrik Pontoppidans Mindefond, 1987. Weekendavisens Litteraturpris, 1989. De Gyldne Laurbær, 1990. Drassows Legat, 1991. Kritikerprisen, 1991. Søren Gyldendal Prisen, 1993. Det Danske Akademis Store Pris, 1994. Bog & Idé-prisen (Danskernes Yndlingsforfatter), 1995. Årstidens Bog, 2004. Danske Banks Litteraturpris, 2010. 

Seneste udgivelse: Fra den anden side af solskinnet. Gyldendal, 2024. (Biografi).

 

Artikel type
voksne

Baggrund

”I Amazonas begynder alting med en handelsstation, og de vilde nærmer sig forsigtigt for at bytte fjer og guldklumper væk for kogekar og billig sprut. Inden de ser sig om, er de iført bukser og skjorte. Det usunde tøj samler betændelse og sygdom i deres kroppe som før var nøgne på junglens stier, og de skal i fuld alvor forholde sig til en blegfis af en gud som ifører sig tornekrone og lade sig sømme op på et kors.”
”Sandheden om Lucy”, s. 148.

Ib Michael blev født i 1945 og voksede op i Roskilde som søn af en grosserer i et velstillet hjem med en hjemmegående mor og en lillesøster. Hans opvækst er afsættet for hans delvist selvbiografiske trilogi bestående af ”Vanillepigen” (1991), ”Den tolvte rytter” (1993) og ”Brev til månen” (1995). Her er et af de bærende elementer lillesøsterens polio, som ifølge Ib Michael blev en afgørende faktor for hans forfatterkarriere. I et interview fra 2006 udtalte han: "Jeg fik sygdom, død og ulykke ind i min verden, og jeg reagerede ved at blive et meget indadvendt barn med en veludviklet fantasi.” (Tine Bjerre Larsen: Man får nok af sig selv. Dagbladet Information, 2006-06-17).

Gennem hele sit voksne liv har Ib Michael søgt væk fra den borgerlige idyl og ud på verdenshavene. Han har været del af besætningen på Troels Kløvedals skib ”Nordkaperen” og rejst meget i Syd- og Mellemamerika, hvis oprindelige folk og kulturer har hans helt store interesse og empati, og disse rejser har givet stof til store dele af hans forfatterskab.

Før han satte virkelige sejl til sine drømme om at udforske andre dele af verden, var Ib Michael studerende ved Københavns Universitet på studiet Indianske sprog og kulturer. Inden da havde han studeret medicin, men vurderede at han ikke havde psyken til lægegerningen. Han har fortalt i et interview med radioprogrammet ”Bogselskabet”, at forfattergerningen fungerer som en form for afløb for ham han har tendens til at hallucinere, og fiktionen tillader ham at komme af med vilde forestillinger, der ellers kunne have resulteret i psykoser.

Det er også af hensyn til sin sindstilstand, at Ib Michael hvert år drager til Thailand, i vinterhi, da de mørke danske måneder for ham er en sikker vej til depression. Han lever således om vinteren alene i sydens sol, og årets andre måneder tilbringer han i sommerhuset i Kikhavn i Nordsjælland, hvor han bor med sin hustru Hanne. Ib Michael har en datter fra et tidligere ægteskab og én bonusdatter.

Når han er i Kikhavn, bruger han formiddagene på at skrive. Det er hans faste kontortid, som giver ham en struktur, han ikke havde i sine unge dage. Der skrev han når som helst, hvilket har resulteret i et imponerende forfatterskab bestående af over fyrre værker, som både rummer romaner, digte og erindringer.

Aktuelt værk: Fra den anden side af solskinnet

”Jeg sidder på terrassen i dagens sidste lys, den blå og uldne sømandssweater med rebmønstret holder mig varm. Jeg tænker på den uendelighed af øjeblikke som har ført mig hertil. Hæver blikket og ser solen danse væk mellem stammerne mens den spiller med sit lange lys. Tænker at den dag kommer hvor mine øjeblikke er brugt op. Jeg prøver at fange det sidste, øver det igen og igen. Ønsker det bliver mildt og fredfyldt, men hvad ved jeg om det.”
”Fra den anden side af solskinnet”, s. 257.

28. september 2022 blev Ib Michael ramt af en blodprop i hjernen, der satte sig på hans sprog og hukommelse og lammede ham i den ene side af kroppen. I biografien ”Fra den anden side af solskinnet” fra 2024 skriver han om det år, der fulgte med genoptræning, langsomme dage og ikke mindst nye perspektiver på, hvem han selv er og hvad døden er for en størrelse.

Værket er inddelt i fire årstider og begynder, da han pludselig mister kontrollen over sin krop. Hans kone Hanne tager med ham på hospitalet, hvor lægerne kan konstatere en forbigående blodprop i hjernen. Hjemme igen begynder en ny hverdag, hvor hverken hovedet eller kroppen er, som det plejer. Han kan tænke og tale, men hvad gør det ved skriveprocessen, når tifingersystemet er sat ud af spillet?

139132912

Vedholdende går han til genoptræning og holder modet oppe med de gode ting i livet: Hanne, haven, havet og lyset og særligt vennerne Morten og Christian og Anne. Det er en stor sejr, da han kan genoptage kajakturene fra Kikhavn til Hundested, men hans sygdomsplagede ven Morten når aldrig at komme med på vandet, inden han dør en lys sommernat. Hans dødsfald tager hårdt på Michael, der må genoverveje sin overbevisning om døden som et energiskifte mere end noget endeligt. Mange af journalteksterne handler om bevidsthed og liv, og Michael indser, hvor svært det kan være at holde fast i sin buddhistiske tilgang til døden, når døden ”rammer dig i nakken med et boldtræ” med al dens sorg og savn.

Verdens gang med corona, krig i Ukraine og klimakrise spiller ind i de personlige notater, ligesom kvantemekanik, rumforskning og fjerne galakser gør det; der er tekster om forfatterne Edith Södergran, Herman Melville, Gunnar Ekelöf og Dante og musikerne Keith Jarrett, Leonard Cohen og Paul Simon. Den 78-årige Ib Michael skriver rørende om at miste sine venner, om at have sit liv forankret i sine romaner og om sin grundglæde ved årstider. Og selvom han mærker ”trækket fra en sprække der har åbnet sig” (s. 139), så holder han stædigt fast i livet. Der er gaver i selv de største kriser.

”Fra den anden side af solskinnet” er et tilbageblik på et liv, der huskes i øjeblikke og rummer en taknemmelighed over det eneste vi har: nuets lys. Sammen med de konkrete betragtninger over vejr og verden runger en dybt spirituel tilgang til livet og bevidsthedens udødelighed.