troels kløvedal
Foto: Bo Amstrup / Scanpix

Troels Kløvedal

cand. mag., bibliotekar Peter Tværmose Nielsen, 2004.
Top image group
troels kløvedal
Foto: Bo Amstrup / Scanpix
Main image
Kløvedal, Troels
Foto: Brian Bergmann

Dansk forfatter og livskunstner. Har hovedsageligt skrevet bøger om sine lange rejser på alverdens have med skiftende besætninger på det tomastede sejlskib Nordkaperen.

 

 

 

 

53766420

Blå bog

Født: Den 2. april 1943 i København.

Død: Den 23. december 2018 på Djursland.

Uddannelse: Skibselektriker.

Debut: Kærligheden, Kildevandet… og det blå ocean 1978.

Priser: Kaptajn H. C. Lundgreens Legat, 1975. Drassows Legat, 1995. Aage Krarup-Nielsens mindelegat, 1995. Dansk Forfatterforenings Faglitterære Pris, 2003.

Seneste udgivelse: Alle mine morgener på jorden : mit autodidakte liv. Gyldendal, 2017. (99.4).

 

Artikel type
voksne

Barndommen

Troels Kløvedal blev født d. 2. april 1943 i København og hed oprindeligt Troels Beha Erichsen. De første år levede han på Østerbro i København med sin mor og far og fire søskende. Faren var dyrlæge og moderen uden uddannelse. Da Troels var syv år gammel indtraf det, som han selv beskriver som en katastrofe: Hans mor og far blev skilt og moren stod alene med 5 børn og ingen uddannelse. Familien splittedes og Troels’ trygge barndom forsvandt.

Faren flyttede sammen med sin klinikassistent og udviklede et morfinmisbrug – hans uberegnelighed gav sig blandt andet udslag i to ”bortførelser” af Troels og hans søster og den sidste endte med ildkamp med politiet. Troels kom i familiepleje på Lolland, mens moren uddannede sig til børnehavepædagog. Han oplevede siden et par lykkelige år med sin mor i Jægerspris inden hun døde af kræft, da han var tolv år gammel. På det tidspunkt af sit liv ønskede han ofte at begå selvmord for at blive genforenet med moderen.

Skilsmissen og morens død mærkede Troels hårdt og han har siden båret rundt på en stor sorg, som han meget levende beskriver i selvbiografien Den tynde hud. Han har aldrig helt sluppet melankolien, og vreden mod dem der har behandlet ham dårligt i barndommen er der stadig. Først på farens dødsleje fandt far og søn sammen igen, men der er ingen tvivl om, at Troels barndom har givet sjælen nogle ar der aldrig heler helt.

Troels Kløvedal døde den 23. december 2018 som følge af den uhelbredelige lungesygdom bronkiektasi og ALS.

Ungdommen og udlængselen

Troels skolegang var en lang vandring i mørke. Han er selv rystet over, hvor få af de ting der undervistes i han egentlig mestrer – der går simpelthen en stor klap ned hver gang han sætter sig på en skolebænk, og han mener selv det skyldes en lang række traumatiske oplevelser fra skoletiden. Den dag han ikke skulle gå i skole mere, mener han selv var den lykkeligste i hans liv.

Troels kom i lære som elektriker på Helsingør Skibsværft, men blev aldrig en del af miljøet. Han læste meget – Gorki, Nordahl Grieg, Dostojevskij – og begyndte at komme i jazzklubber og i det hele taget blande sig i miljøet omkring Strandvejen og Hellerup – overklassens Danmark. Hans forhold til datteren af byens overlæge var fuldstændig normbrydende og hendes oprør lærte Troels hvad mod er, og at det er muligt at bryde sine egne grænser.

Troels blev udlært og fik sin første hyre i handelsflåden. Efter ganske få ture indså han, at dette ikke var hans liv og han gik i land og kastede sig med hud og hår ud i ungdomsoprøret, som det udfoldede sig i København og i kollektivet Maos lyst i tresserne. Her tog hele husstanden navnet Kløvedal efter Tolkien-elvernes yderste forsvarsværk mod ”det onde”. I 1967 erhvervede han Nordkaperen sammen med nogle venner og siden har skibet og Troels været jorden rundt flere gange.