Troels Kløvedal har skrevet en lang række rejsebøger om sejlskibet Nordkaperens ture rundt i verden, men han debuterede med sine rejsebeskrivelser i JyllandsPostens søndagsudgave i 1977. I alt er det blevet til ni bøger om Nordkaperens rejser og dertil en række rejsebeskrivelser for børn.
Skibet og omstændighederne ved dets køb er levende beskrevet i ”Kærligheden, kildevandet… og det blå ocean”, der udkom som den første beskrivelse i 1978. Heri stifter læseren første gang bekendtskab med den Kløvedalske begejstring ved verden: ”I morgenrøden dukker vores bestemmelsessted Nuku-Hiva op af havet, mægtige stejle bjerge, først rustrøde, så træder mørkegrønne frodige dale frem. Klare vandfald springer ud i den blå luft i mange hundrede meters højde. Bølgefødt ligger øen mellem havet og himlen, og kom så ikke og sig, at der ikke findes noget nyt under solen. Øen har sikkert ligget der i millioner af år, men det er første gang, vi ser den.” (s. 162).
26300401
Senere er blandt andet kommet ”Og den halve verden” fra 2002 og ”Kineserne syr med lang tråd” fra 2004. Derudover har han skrevet selvbiografien ”Den tynde hud” (1994), der beskriver hans smertefulde barndom og opvækst samt ”Alle mine morgener på jorden” (2017), der i biografisk form samler op på det begivenhedsrige liv.
Nordkaperen er tressernes idealer om fællesskab, engagement og en sammenhæng mellem det akademiske og håndværket levet helt ud. Og det er også kollektiv-tankens begrænsning, for nogle gange må Skipperen tage en beslutning hen over hovedet på besætningen – men alt i alt er Nordkaperen et enestående eksempel på, at det er muligt at leve sine drømme ud, og at verden ligger for ens fødder, hvis man ønsker at tage den til sig.