Vi er brødre

Citat
””Kan man stole på dig?” spurgte Poul efter den sidste båd var forsvundet. Han rejste sig og børstede sne af knæene. ”For hvis man ikke kan, skal du sige nej”. ”Du kan da godt stole på mig,” sagde Jens og trak hænderne op i ærmerne.”

”Vi er brødre”, s. 126.

I Iben Mondrups roman ”Vi er brødre” (2018) er familien fra ”Godhavn” og ”Karensminde” atter hovedperson; dog udspiller handlingen sig primært i Frederikshavn i slutningen af Anden Verdenskrig og frem, så det er faren Jens opvækst med storebror Poul, der udfolder sig. De to unge brødres forskellighed bliver dels et portræt af den oprørske 68’er-generation og dels et billede på, hvilke menneskelige konsekvenser en krig kan have.

Baggrunden for romanen er Iben Mondrups egen familiehistorie. Hendes farfar, kriminalassistent Kaj Mortensen, boede i Frederikshavn, hvor han under Anden Verdenskrig var leder af byens modstandsbevægelse. Efter hans død fik Iben Mondrup adgang til hans private arkiv, og deri fandt hun materiale om, hvad der også foregik under krigen. Ydermere foretog hun en række interview med mennesker, der voksede op i efterkrigstiden, for at forstå, hvordan krigens traumer og tabuer kan sidde i kroppen, selv efter den officielt er afsluttet.

54701462

I bogen er Jens’ og Pouls far, Harald, en aktiv del af modstandsbevægelsen, men fortier samtidig en del af, hvad der foregår i deres lokale gruppe. De to brødres mor aborterer tidligt i bogen sit tredje barn og er efterfølgende følelsesmæssigt ustabil, og hendes dårlige nerver bliver ikke bedre af, at hun pga. farens aktive modstandsarbejde må gå under jorden og bo på loftet hos sin søster Ingeborg i slutningen af krigen og undvære sin mand, der forsvinder. Jens og Poul udvikler sig først forskelligt – Jens som forsigtig bognørd og Poul som kok på et skib – og siden ens, da de begge bliver lærere, og et faldefærdigt sommerhus ejet af den krigstraumatiserede købmand Møller bliver ligeledes fælles omdrejningspunkt for mange af brødrenes store livsbegivenheder.

Læseren følger med skiftende synsvinkel de to brødres opvækst, mens de danner deres identitet og finder deres livsledsagere, og på den vis er ”Vi er brødre” en klassisk coming-of-age-roman. Familiedramaet er mere underspillet og fortællestemmerne mindre rå end i ”Godhavn” og ”Karensminde”, snarere giver forfatterens omfattende research sig til udtryk i et detaljerigt generationsportræt af efterkrigstiden. Indtil videre agerer romanen punktum for slægtssagaen om Jens’ familie, der ved bogens slutning drager til Grønland, mens den oprørske Poul forsøger at finde sig til rette i det militærkuppede Chile, efter den marxistiske præsident Allende har forladt sit embede.