Henderson’s Boys-serien

Citat
”Luftangrebene var værst om natten, men var primært rettet mod bymidten. Cafeer og biografer var tvunget til at lukke klokken seks, så Marc tilbragte de fleste af sine aftener med at læse i Hendersons bøger hjemme i hans stue, med karnapvinduet slået op.”
”Henderson’s Boys 1 – Flugten”, s. 120.

I 2009 startede Robert Muchamore på Henderson’s Boys-serien med ”Henderson’s Boys: The Escape” (”Henderson’s Boys 1 – Flugten”, 2012). Serien foregår under Anden Verdenskrig og fortæller historien om Cherub-organisationens dannelse. Den engelske agent Charles Henderson, som er bag fjendens linjer i Frankrig, organiserer en modstandsbevægelse med børn som agenter, og således starter Cherub.

I første bind møder man den 12-årige franske forældreløse dreng Marc, som bor på et børnehjem. Da hjemmet bliver ramt af tyske bomber, stikker han af til Paris og bryder ind i et forladt hus, hvor han bor. Samtidig følger man de engelske børn Rosie og Paul, hvis far er radiosælger i Frankrig og spion. Faren har vigtige papirer om en mikroradio, han skal have smuglet ud til briterne. Da han dør under et tysk bombardement, må Paul og Rosie selv prøve at få papirerne ud.

29569843

Farens kontakt i den britiske efterretningstjeneste er Charles Henderson. Det er netop hans hus, Marc bor i i Paris. Da Gestapo kommer og leder efter Henderson, finder de Marc og torterer ham for at få svar. Henderson dukker op og redder Marc, og sammen forenes de med Paul og Rosie. Deres første forsøg på at komme til England slår fejl, og i stedet hjælper de med at forhindre den tyske invasion af England.

I bind 3, ”Den hemmelige hær”, oprettes Cherub-organisationen i England efter en hård træningsmission for det første hold agenter.

Henderson’s Boys-serien handler ligesom Cherub-serien om børn og teenagere, som befinder sig i de voksnes verden, omgivet af død og vold, men som samtidig prøver at leve et normalt liv med venskaber og kærlighed. I forhold til Cherub-serien er Henderson’s Boys meget mere voldelig. Der er nådesløse likvideringer, tortur og massedrab på civile. Hvor Cherub-serien tit formåede at nuancere de etiske dilemmaer, agenterne stod over for, er Henderson’s Boys mere unuanceret. De fleste nazister er komplet onde og usympatiske. Bogen forholder sig ret usentimentalt til krig og dens konsekvenser og skildrer de psykologiske konsekvenser meget simpelt.