Baggrund

Citat
”Han rettede lygten mod masken. Lakken fik den til at skinne. Regnens dråber prellede af og løb ned over kinderne. Masken var i sit rette element. Her lugtede af jord og torden. Af kræfter, der pludseligt og uventet blev sluppet fri.”
”Tokes maske”, s. 141.

Henrik Nilaus blev født i 1952. Han voksede op i den nordsjællandske landsby Veksebo. Selv siger han om opvæksten i lillebyen ”Der var ikke mange at lege med, så det gjaldt om at bruge sin fantasi. Og det har jeg gjort lige siden.”(www.henriknilaus.dk).

Men selv om fantasien fik liv at folde sig ud, lå det ikke i kortene, at Henrik Nilaus skulle blive forfatter. For selv om han godt kunne lide at skrive, havde han vanskeligt ved at læse og stave. ”Jeg læste næsten ikke som barn. Bl.a. fordi jeg var ret dårlig til at læse, og derfor læste meget langsomt. Det var først efter, at jeg var gået ud af skolen, at jeg for alvor begyndte at læse mange bøger. Så der var meget, der skulle indhentes.”(www.pallesgavebod.dk).

Henrik Nilaus blev i 1970 ansat i KTAS, det nuværende TDC, hvor han i en årrække havde forskellige ledende stillinger. Sideløbende med sit arbejde var Henrik Nilaus aktiv i græsrodsorganisationen OOA (Organisationen til Oplysning om Atomkraft). Et engagement, der kom til at præge hans debut fra 1984, ungdomsbogen ”De sa’ det ikke ku’ ske”, der omhandler en atomkatastrofe i Danmark.

Efter en længere skrivepause blev Henrik Nilaus i 1999 optaget på Forfatterskolen for Børnelitteratur og besluttede samme år at satse på en karriere som fuldtidsforfatter.

Da Henrik Nilaus i 2001 havde færdiggjort sin uddannelse på Forfatterskolen for Børnelitteratur, udkom den første bog om Ditte i Pinligt-serien. Siden er fulgt en lang række af populære og anmelderroste ungdomsbøger. Henrik Nilaus har sideløbende med sin forfattervirksomhed undervist og holdt foredrag for børn og unge om det at være forfatter, samt været tilknyttet Forfatterskolen for Børnelitteratur som gæstelærer.

Henrik Nilaus er gift, har tre døtre og er bosiddende i Hillerød i Nordsjælland.