Beslægtede forfatterskaber

Henrik Nilaus har i sit forfatterskab beskæftiget sig med mange forskellige genrer og emner.

Hans to bøger om atomkraftkatastrofer, ”De sa’ det ikke ku’ ske” (1984) og ”Kys eller bomber” (1984) deler tematik med Gudrun Pausewangs bog ”Skyen” (1987), der handler om et atomkraftudslip i Tyskland. Bogen skildrer samfundets sammenbrud oplevet gennem den 14-årige pige Janna-Berta, der strålesyg kæmper for sin og lillebroren Ulis overlevelse i en ødelagt og giftig verden.

Alvoren er også til stede i Henrik Nilaus’ bøger om Ditte og hendes familie, men det er først og fremmest humoren, der er i højsædet, når teenagelivets besværligheder skildres.

Den humoristiske tilgang til det at være teenager kendes også fra bøgerne om Adrian Mole skrevet af Sue Townsend. Her får læseren et indblik i drengen Adrians besværlige liv gennem hans dagbogsnotater. Ligesom Ditte må Adrian trækkes med pinlige og håbløse forældre, men han er ofte også overladt til sig selv. Hans mor har nemlig travlt med selvrealisering i en kvindegruppe, og hans far mister sit job og hvirvles efterfølgende ud i en mindre livskrise. Selv prøver Adrian at finde ud af det med pigerne, kærligheden og hjertesorgerne.

En anden bog om et til tider noget anstrengt forhold mellem børn og forældre er Anne Marie Donslunds bog ”Max Pinlig og den store julefred” (2010). Bogen tager afsæt i tv-serien ”Max Pinlig”, der handler om drengen Max og hans utrolig pinlige mor. Undervejs mod en alt andet end fredelig jul kommer han på harpunjagt med sin nabo, skuespilleren Steen Cold og B.S Christiansen, bliver forelsket i klassens nye pige Ophelia og prøver selv ikke at opføre sig for pinligt. Dog uden det store held.