Mission-serien

Citat
”Kælderen, som vi nu var fanget i, var fugtig, og man kunne mærke kulden trænge ind gennem væggene. Der var lavt til loftet, og gangen snævrede sig ind længere fremme. Lugten var heller ikke god. Her lugtede af død.”
”Mission 2 – Den grå dame”, s. 111.

Henrik Nilaus’ serie om børnedetektiverne Aske, Paprika og Sander består af to titler: ”Mission 1 – Undercover på nettet” (2012) og ”Mission 2 – Den grå dame” (2013). ”Mission 3 – Ferrarityvene” er under udarbejdelse og forventes at udkomme i 2014.

De tre venner Aske, Paprika og Sander laver for sjov en falsk hjemmeside for et detektivbureau. Bureauet kalder de for APS Security. De drømmer om at tjene store penge, og til deres overraskelse tikker der en dag en henvendelse ind. En bonde i Sønderjylland har brug for deres hjælp til at opklare en sag om nogle dræbte får. Der er bare et stort problem. Aske, Paprika og Sander har ’glemt’ at nævne, at de er børn. Vennerne beslutter sig for at tage sagen og drager mod Sønderjylland, hvor de må optræde dobbelt undercover. Dels skal de skjule deres identitet for bonden, der har hyret dem, og dels skal de opklare sagen om de dræbte får. I anden bog går turen til Nordvestsjælland og Dragsholm slot, hvor trekløveret bliver hyret til at opklare en sag om kunsttyveri og forfalskning.

29577595

De tre venner drives af forskellige motiver. Paprikas far og mor er blevet skilt, og hendes sikre base trues af forældrenes nye kærester, flytteplaner og irriterende papsøskende. For Paprika er opklaringsarbejdet en måde at undgå den truende virkelighed på. Aske drømmer om at omsætte honorarerne til en ny PC. Sander er i modsætning til de andre ikke synderligt interesseret i at deltage i opklaringerne. Hans motivation er hovedsageligt venskab og den spirende forelskelse i Paprika.

Læseren oplever mysterierne gennem Sander. I jeg-form fortæller han om sine overvejelser og følelser. Dette er medvirkende til, at man kommer tættere på Sander og f.eks. sympatiserer med ham, når han står i komøg til knæene eller når han bliver jaloux, hvis andre flirter med Paprika.

Fælles for begge bøger er, at slutningen peger frem mod næste bog i serien. Der bygges med andre ord en handlingsbro mellem bind et og to, to og tre og så fremdeles. I stedet for en egentlig afslutning holdes læserens opmærksomhed fanget. Spændingen er intakt, og man er som læser nysgerrig efter at komme med på nye eventyr.