At finde sig selv i livet – og i døden

Citat
“Kulden ramte hende, og også den ubarmhjertige strøm, men hun blev stående, hvor hun var, og mærkede stadig varmen fra Livet mod ryggen. Dette var selve grænsefladen mellem de to riger, hvor hun almindeligvis fortsatte hastigt videre.”
“Sabriel”, s. 132.

Første del i Abhorsen-trilogien “Sabriel” fra 1995 (“Sabriel”, 2005) følger den 18-årige kvinde, hvis mor døde ved hendes fødsel. Sabriels far er Abhorsen, en speciel slags åndemaner, hvis opgave det er at holde de døde i døden og ikke lade dem overtage nogle eller noget i livet. På grund af faderens status har han store opgaver i Det Gamle Rige, hvor Den Fri Magi og de døde, som ikke vil forblive døde, opholder sig. På grund af faderens travlhed og familiens magiske evner, har Sabriel gået på kostskole i Ancelstierre, siden hun var 5 år. Her har hun foruden undervisning i almene fag fået lektioner i magi.

25351878

En dag ankommer en budbringer til kostskolen under stor tumult og overbringer Sabriel Abhorsens sværd og klokker. Sabriel frygter, hendes far er i fare og drager over forsvarsværket mod den ukontrollerede fri magi, Muren, til Det Gamle Rige. Her venter der Sabriel mange farer i mødet med døden og forskellige former for åndevæsner og døde, men også gode oplevelser som mødet med den talende kat Mogget og kærligheden. Sabriels skæbne bliver mere og mere tydelig, efterhånden som handlingen skrider frem, og det problematiseres, hvorvidt Sabriel har en reel mulighed for at ændre noget ved en fremtid, der synes at være givet.