Baggrund

Lotte Nybo (f. 1953) har altid været fuld af historier. " Du bliver forfatter eller tegner ", sagde en lærerinde - det hed det dengang i tresserne - til hende. Og hun fik ret i begge dele. At der skulle tegnes, lå dog ikke helt lige for: Før Lotte Nybo i 1981 kom ind på Skolen for Brugskunst i København (i dag Danmarks Designskole), havde hun læst nordisk filologi i 8 år på Københavns Universitet. Men da hun blev klar over, at hun ikke ville ud og undervise, tog hun springet og uddannede sig til illustrator.

29551693

Efter afgangen i 1985 fra linien for tegning og grafik startede den "spredte fægtning" som næsten alle nyudannede illustratorer skal igennem: der blev tegnet postkort, bladillustrationer og skrevet historier og lavet story-boards til Anders And og Co. Først i 1990 da Lotte Nybos debutbog Det' farligt Charlie! vandt en skandinavisk billedbogskonkurrence, kom børnebogen på alvor på banen.

Lotte Nybo arbejder til dagligt i et tegnestuefællesskab i det indre København med udsigt til Marmorkirkens kuppel fra sit vindue, og privat bor hun med sin familie i Brønshøj. Ind imellem underviser hun på billedkunstskoler, er aktiv i Illustratorgruppen i Dansk Forfatterforening og har også illustreret (og skrevet) flere undervisningsbøger til folkeskolen.

Blandt Lotte Nybos yndlingsillustratorer finder vi englænderen Tony Ross og amerikaneren Lane Smith, hvis surrealistiske indgang til billederne hun tiltrækkes af, men også de svenske tegnere, bl.a. Eva Eriksson, hører til blandt favoritterne. Fascinationen af den surrealistiske fortælling, hvor personernes følelser og karakter vises i det ydre miljø, findes i Lottes billedunivers, men samtidigt er ønsket om at beskrive mennesker og dyr i en kærlig og indfølt streg altid til stede.

" Bøger skal handle om noget og afspejle en holdning til livet ", siger Lotte Nybo. Billeder og historier skal beskrive mellemmenneskelige relationer, komme så tæt som muligt på sine personer og afdække de roller der spilles. Som tegner er det Lottes mål at opnå en stadig større frihed i arbejdsforløbet, og det er tydeligt at se i de seneste af hendes bøger, at denne proces er godt i gang.