Killing på afveje

I 1989 blev der udskrevet en skandinavisk konkurrence om "den bedste billedbog 1990". På det tidspunkt havde Lotte Nybo netop taget en herreløs killing til sig kun for at opdage, at hun var katteallergiker. Efter en uge måtte hun finde et andet hjem til killingen, men den nåede at inspirere hende til historien Det' farligt Charlie! , som hun sendte ind til konkurrencen. Man skulle indsende historien og tre farvelagte opslag. Lotte skrev historien men nåede kun at male ét opslag. Hun sendte alligevel ind og blev valgt som konkurrencens danske vinder!

På 24 tæt illustrerede sider får vi historien om killingen Charlie, der - fordi han ikke hører på sin mors advarsler - som en anden ost bliver pakket og kørt med mælkebilen fra "landmejeriet", hvor han bor, til den store by. Her lurer mange farer på den lille kat. Men takket være sin gode ven musen Harley og en godhjertet men lettere kolerisk politibetjent klarer han dog skærene og vender sikkert tilbage til sin mor.

På et tidspunkt i forløbet var der tale om at bogen skulle være en ren billedfortælling uden tekst. Denne idé gik man bort fra, men tilbage stod en bog, der faktisk kan forstås ud fra billederne alene. Hele Charlies eventyr er minutiøst beskrevet i helsides myldrebilleder med masser af mus og mennesker at kigge på og tegneserieagtige sekvenser med op til 6 små billeder pr. side. Hvert billede, stort eller lille, er gennemarbejdet i akvarel i klare farver, og personerne er nøjagtigt så karikerede at den enkeltes karakter fremgår af figurtegningen. Alt i alt en tegnemæssigt imponerende debut, med en mættethed på billedsiden man sjældent ser i en dansk billedbog.