Kædens sidste led

Citat
”'Nej, fordi hun var min datter. Jeg så det ikke komme. Jeg tydede ikke tegnene, selvom det var min opgave. For hvis ikke jeg gør det, hvem gør så? Hvis jeg har alle oplysninger foran mig til at kunne ændre på fremtiden, men ikke ser dem, hvem skal så ændre den?'”
”Kædens sidste led”, s. 470.

Fredrik T. Olsson gik fra manuskriptforfatter til romanforfatter med debutromanen ”Slutet på kedjan” fra 2014 ("Kædens sidste led", 2014).

Romanen skildrer et dommedagsscenarie i Europa, hvor den svært deprimerede svenske kryptolog William Sandberg bortføres af en tophemmelig organisation, der vil have ham til at finde frem til den kode, der kan redde verden fra udslettelse. Samtidig dukker den amerikanske sprogforsker Janine Haynes ikke op til en middag med sin kæreste i Amsterdam, og en hjemløs mand dør i Berlin og køres væk af en ambulance. Det hele viser sig at hænge sammen – Janine Haynes er blevet bortført af samme organisation, og den hjemløse mand er ligeledes involveret i sagen om det mystiske virus, der florerer i Europa. Gåden om hvilken trussel der er i sigte, afsløres lidt efter lidt for både læseren og de to forskere, William og Janine.

51263103

Parallelt med, at William og Janine forsøger skiftevis at flygte fra fangenskabet og tyde kileskriften og den indviklede talkode, har Williams ekskone, journalisten Christina Sandberg, og Janines kæreste, litteraturprofessoren Albert van Dijk, fundet hinanden gennem deres fælles sorg og frustration over de forsvundne. De forsøger, sammen med Christinas assistent Leo Björk også at løse en gåde – den om hvad der er sket med William og Janine.

Romanen rummer et dystopisk element, idet den tager udgangspunkt i et naturvidenskabeligt dommedagsscenarie, der er gået galt. Den viser, hvad der kunne ske, hvis vores fremtid kunne læses gennem vores dna. Samtidig sætter romanen spørgsmålstegn ved, hvor vidt den enorme interesse i verdens fremtid virkelig er så god for netop fremtiden og verdens overlevelse.

Det dramatiske plot fremhæves af formen og virker næsten filmisk. Oprindeligt var historien også skrevet som en film, men da Fredrik T. Olsson havde skrevet mere end 100 sider måtte, han indse, at det var for omfattende til film: ”Jeg havde ideen og tænkte den var alt for dyr at lave som en film. Så jeg tænkte at jeg ville prøve den som en bog.” (Joakim Magnå: Fredrik blev väkt av filmbolag mitt i natten. Expressen, 2014-09-29. Egen oversættelse). Derfor blev det en roman på over 500 sider i stedet, hvilket også gav ham friheden til de mange forskellige geografiske placeringer. Sidenhen er romanen solgt til Warner Brothers, der har intentioner om at filmatisere den.