Baggrund

Citat
““Så, nu sætter vi os her på bænken og venter til det bli’r mørkt.” Moren sætter sig. “Hvorfor skal jeg ha’ piller?” “Det er bedst sådan, lille August. Jeg er så træt.” Kold vind i mørket. Hvide fugle flyver. Sneen falder, pudderdrys. Togene kører præcist. Der står en engel under lygtepælen.”

“Idiot!”, s. 30.

Ole Dalgaard blev født i 1950 i Fredericia og begyndte i 1969 at studere teologi, filosofi, litteratur og sprog ved Aarhus Universitet. Han debuterede i 1970 med digtsamlingen “By, du min elskede. Situationer”. Fra 1974 blev han ansat som dramatiker, instruktør og skuespiller på både danske og udenlandske teatre. Herudover har han arbejdet som programmedarbejder og producer af børneprogrammer, drama og kulturudsendelser i DR, og i 1981 blev han programchef for B&U på Weekend TV. Herefter blev han i 1984 direktør for Holbæk Egnsteater og Europæisk Teaterlaboratorium og i 1989 administrerende direktør for TV2 Øst. Han har også været direktør for Domino Film & TV og Scritore dell’Arte.

Dalgaard flyttede i 1994 til Spanien, hvor han siden 2004 har boet sammen med Dorte Karrebæk, som han er gift med. Han har skrevet adskillige romaner, teaterstykker og børne- og ungdomsbøger, både sammen med Karrebæk og en række andre illustratorer. Dalgaard udgiver sine børnebøger under pseudonymet Oscar K., som er navnet på en af parrets hunde. K’et står for Klapøre. Oscar K. er, ifølge Dalgaard, en meget sød og intelligent hund, som altid er sammen med ham, især når han skriver. Det er Oscar K., der får ideerne til bøgerne ved at “gå rundt og kigge” og ved at læse en masse bøger og aviser. Pseudonymet har den fordel, at det giver Dalgaard privatliv:

”Det er rart at have noget at gemme sig bag ved. Hvis man godt vil være privat, er det rart at have en hund i forgrunden, så kan man altid give ham skylden (…) Jeg har været offentlig i så meget af mit liv, så da jeg flyttede til Spanien, syntes jeg, det var rart at være i fred og ro.” (Interview på fortaellingen.dk).
Selvom Dalgaard de seneste år primært har udgivet bøger til børn, har han aldrig selv villet have børn. Han finder dem dog interessante: ”Jeg synes, de er morsommere, mere skæve og anderledes end de fleste voksne. De ser på verden på en anden måde. Når man er barn, er der så meget, man skal opleve, der er så mange første gange. Børn har stadigvæk en forundring over, at verden ser ud, som den gør, og at mennesker opfører sig på forskellige måder.” (Interview på fortaellingen.dk).
Både arbejdsmæssigt og privat danner Dalgaard par med Dorte Karrebæk. Hun blev født 19. juli 1946 og studerede på Kunsthåndværkerskolen i København fra 1964 til1968, hvor hun blev uddannet som reklametegner. Siden sin debut med pixibogen “Lille fugl” i 1982 har Karrebæk illustreret mere end 150 danske børnebøger, både med egen tekst og med andres, for eksempel har hun samarbejdet med Louis Jensen og Nils Hartmann. Karrebæk fandt tidligt ud af, at hun ville være tegner, bl.a. inspireret af sin far, der var arkitekt, og af flere kunstnere i familien:
”Det var et meget heldigt valg, for jeg har ikke været synderligt god til ret meget andet. Jeg er lettere ordblind, så hvis jeg fik en fristil i skolen eller et emne, jeg skulle skrive om, så kom det retur med 17 røde streger, og ingen lagde mærke til indholdet. Så begyndte jeg at tegne.” (Interview på fortaellingen.dk).

Karrebæk underviser i tegning og maling og har en række udstillinger både i Danmark og i udlandet bag sig. Hun har også tegnet til Weekendavisens tillæg Bøgers bagside og herudover arbejdet i børneinstitutioner.

Hun har modtaget flere nationale priser for sine bøger, bl.a. Kulturministeriets Illustratorpris i 1990 og Kulturministeriets Børnebogspris i 1996.
I 2003 udgav Oscar K. og Dorte Karrebæk deres første bog sammen, børnebogen “Carlos & Co”, som de lavede sammen med illustratoren Johannes Q. Rannes. Siden har Dalgaard og Karrebæk sammen udgivet mere end 20 bøger.

I 2009 modtog parret Børnebibliotekarernes Kulturpris (BØFA) med begrundelsen, at de flytter tabuer og grænser og sætter tanker i gang hos både børn og voksne. I 2010 vandt parrets bog ”Lejren”, der både udkom i Danmark og Sverige, førstepræmien i Statens Kunstråds konkurrence om den illustrerede bog.
Parret er kendt for at tage tabubelagte emner op, og det eneste emne, Karrebæk ikke kan forestille sig at behandle i en børnebog, er incest. Dalgaards grænse går udelukkende ved hans kunstneriske formåen:
”Jeg mener ikke, der er noget, man ikke kan fortælle om, men man skal gøre det ordentligt. Så begrænsningen ligger i, om jeg er i stand til det.” (Interview på fortaellingen.dk).