Baggrund

Citat
”Rystelserne. Hænderne for ørerne, brølene går lige igennem. Jeg krøller mig sammen, armene rundt om kroppen. Jeg kan kun høre mit eget hjerte, hjertets brølen, rystelserne og nu brækker mit hoved, og støjen går lige ind, jeg er den støj, den river det hele ud, alt det jeg er…”
”Dødszoner”, s. 270.

Simon Pasternak har igennem en årrække været kendt i litterære kredse som en af landets mest prominente redaktører. Efter at have afsluttet sin uddannelse som cand.mag. i litteraturvidenskab blev han i 1997 tilknyttet Lindhardt & Ringhof. Her havde han som skønlitterær redaktør sin daglige gang, indtil han i 2002 rykkede over til Gyldendal, hvor han har været redaktør for en hob af markante danske forfattere, blandt andet Hans Otto Jørgensen, Kim Leine, Naja Marie Aidt, Yahya Hassan og Christian Dorph.

Sidstnævnte var i slutningen af 1990’erne begyndt at eksperimentere med krimigenren, først med ”Øjet og øret” (1999) og siden ”Hylster” (2003). Samarbejdet omkring bøgerne førte til, at idéen om at forfatte kriminalromaner sammen opstod. I 2005 udkom Dorph/Pasternak-krimien ”Om et øjeblik i himlen”, som markerede Pasternaks debut som skønlitterær forfatter (i 1998 havde han udgivet en bog om den forholdsvis obskure kunstner Jens Rosing). Krimimakkerparret fortsatte og har indtil videre udgivet yderligere to bøger: ”Afgrundens rand” fra 2007 og ”Jeg er ikke her” fra 2010.

Med de tre Dorph/Pasternak-krimier fik Pasternak blod på tanden og besluttede efterfølgende at skrue ned for redaktørarbejdet for at få mere tid til at udbedre sin skrivekløe. ”For mig var det væsentligt at finde ud af, hvor grænserne går for, hvad jeg kan,” udtalte han i et interview i Politiken. ”Hvis man ikke bare vil være søndagsforfatter og bilde sig selv ind, at man ikke får skrevet noget, fordi man ikke har tiden til det, så skulle det være nu.” (Carsten Andersen: Redaktør og forfatter: »Rædsel, kontroltab og vold interesserer mig enormt meget«. Politiken, 2014-02-25).

I 2013 udkom solokrimien ”Dødszoner”, og samme år var der premiere på spillefilmen ”Spies & Glistrup”, som Simon Pasternak havde skrevet manuskript til sammen med Christopher Boe. Sammen med Boe skriver han i øjeblikket på endnu et filmmanuskript, ligesom der både arbejdes på endnu en Dorph/Pasternak-krimi og en opfølger til ”Dødszoner”.