Baggrund

Citat
”Samme aften følte jeg et behov for at opleve mordet, morderens følelser. Jeg gik mod Kronstad i skumringen midt på den brede boulevard, hvor de høje træer stadig var nøgne efter vinteren, men de havde knopper, som snart ville springe ud.”
”Giv mig dine øjne”, s. 275.

Torsten Pettersson er født i Åbo i det sydlige Finland, hvor man taler svensk, men traditionelt set altid har måttet kæmpe for det svenske sprog i de finske omgivelser. Måske netop derfor, har forfatteren selv foreslået, betyder litteraturen meget for finlandssvenskerne. Selv er Pettersson et udtalt eksempel på denne tese, for han er både digter, krimiforfatter og litteraturprofessor på Uppsala Universitet i Sverige.

Som digter har han udgivet ni bøger og herudover en hel del faglitterære udgivelser. Ingen af dem er oversat til dansk, men det er derimod hans krimidebut ”Giv mig dine øjne”, der blev udgivet i 2012. Bogen sendte han i 2008 anonymt til det svenske forlag Söderströms krimikonkurrence – og vandt sølv. Fortsættelsen ”Göm mig i ditt hjärta” udkommer på dansk efteråret 2013. Begge krimier foregår i den finlandssvenske by Forshälla, men selv har forfatteren boet i Sverige siden midten af 1990’erne.

Som 25-årig begyndte Pettersson at skrive. Dengang skrev han om litteratur, det vil sige litteraturkritik og litteraturvidenskab. Men så begyndte digtene at komme til ham, og efter flere års skriveri fik han i 1985 udgivet sin første digtsamling ”Besvärjelse”. Senere fulgte yderligere otte digtsamlinger – hvoraf nogle af digtene er blevet tilsat musik – plus adskillige bestillingsdigte for Uppsalas Universitet.

I følge forfatteren selv var han ganske tilfreds med sit liv som lyriker og litterat, men så begyndte han at få ideer til kriminalromaner og begyndte at skrive om politimanden Harald Lindmark. For Pettersson er krimien en genre, der rummer mulighed for at kombinere underholdning og suspense med tungere moralske og psykologiske emner. Med krimidebuten ”Giv mig dine øjne” er forfatteren ikke blot indtrådt i en ny fase af sit forfatterskab, men har også markeret sig i det efterhånden store felt af nordiske krimiforfattere, der appellerer internationalt. Bogen er sammen med efterfølgeren ”Göm mig i ditt hjärta” da også blevet solgt til flere udenlandske forlag.