Baggrund

Citat
”Instrumentet lå tungt i hendes hænder med glimtende krystal og fintpudset messing. Det lignede et ur eller nærmere et kompas, for viserne der sad på skiven pegede ud på en masse små billeder – hvert af dem en perfekt miniature malet med omhyggelig præcision.”

”Det gyldne kompas”, s. 86.

Philip Pullman er født i 1946. Han har studeret i Zimbabwe, Wales og Oxford, hvor han nu bor med sin kone og sine to sønner, der begge er musikere. I en periode arbejdede han som lærer og underviste i engelsk flere steder, bl.a. på Westminster College i sin hjemby Oxford. Siden blev han forfatter på fuld tid.

Philip Pullman debuterede i 1978. Han har skrevet både børne- og voksenbøger og har modtaget priser for flere af sine bøger. Storbritanniens fornemste børnebogspris, Carnegie-medaljen, fik han i 1996 for ”Det gyldne kompas”, og British Book Award fik han for ”Ravkikkerten”.

Hans bøger er oversat til mere end 20 sprog, og i Danmark slog han for alvor igennem med ”Det gyldne kompas” i 1995. ”Det gyldne kompas” er bind 1 i en fantasy-trilogi, som på engelsk hedder ”His Dark Materials”, som ud over ”Det gyldne kompas” består af ”Skyggernes kniv” og ”Ravkikkerten”.

Philip Pullman bliver regnet for en af Storbritanniens bedste nulevende forfattere, og hans forfatterskab nyder stor anerkendelse og bevågenhed. Bøgerne henvender sig især til børn og unge, men også mange voksne læser hans bøger. Trilogien ”His Dark Materials” er blevet sammenlignet med andre fantasy-klassikere som Lewis Carrolls ”Alice i eventyrland”, Tolkiens ”Ringenes herre” og C.S. Lewis' Narnia-bøger, og også andre berømte navne fra litteraturhistorien som Charles Dickens, Dante, John Milton, Conan Doyles Sherlock Holmes og William Blake nævnes i forbindelse med Philip Pullmans værker.