philip pullman
Foto: Colin Hattersley / Scanpix

Philip Pullman

bibliotekar Bente Strand. 2001. Senest opdateret af cand.mag. Daniel Robert Andersen, Bureauet, 2020. Blå bog og bibliografi opdateret juli 2023.
Top image group
philip pullman
Foto: Colin Hattersley / Scanpix
Main image
Pullman, Philip
Foto: Morten Langkilde / POLFOTO

Philip Pullman har opnået verdensberømmelse med de yderst populære børnebøger om Lyra og hendes gyldne kompas. Med stor fantasi og indlevelse skildrer Pullman magiske væsner, hændelser og verdener, der overgår vores umiddelbare forestillingsevne, og tager læseren med ud på mageløse eventyr, hvor gode og onde kræfter kæmper en indædt kamp om overherredømmet. Med sin nye serie, ”Forestillinger om Støv”, vender Pullman tilbage til det univers, der sikrede ham hans gennembrud.

39121867

Blå bog

Født: 19. oktober 1946, Norwich, Norfolk, England.

Uddannelse: Engelsk litteratur.

Debut: Galatea. Gollancz, 1978. Roman.

Litteraturpriser: Carnegie Medal, 1995. Guardian Prisen, 1996. British Book Award 1997 og 2001 (bedste børnebog) og 2002 (årets forfatter), Astrid Lindgren Memorial Award, 2005.

Seneste udgivelse: Skyggernes kniv - bind 3. Cobolt, 2021. (La tour des anges, 1997). Oversætter: Hanna Lützen.

 

 

 

 

 

Artikel type
boern

Baggrund

”Instrumentet lå tungt i hendes hænder med glimtende krystal og fintpudset messing. Det lignede et ur eller nærmere et kompas, for viserne der sad på skiven pegede ud på en masse små billeder – hvert af dem en perfekt miniature malet med omhyggelig præcision.”

”Det gyldne kompas”, s. 86.

Philip Pullman er født i 1946. Han har studeret i Zimbabwe, Wales og Oxford, hvor han nu bor med sin kone og sine to sønner, der begge er musikere. I en periode arbejdede han som lærer og underviste i engelsk flere steder, bl.a. på Westminster College i sin hjemby Oxford. Siden blev han forfatter på fuld tid.

Philip Pullman debuterede i 1978. Han har skrevet både børne- og voksenbøger og har modtaget priser for flere af sine bøger. Storbritanniens fornemste børnebogspris, Carnegie-medaljen, fik han i 1996 for ”Det gyldne kompas”, og British Book Award fik han for ”Ravkikkerten”.

Hans bøger er oversat til mere end 20 sprog, og i Danmark slog han for alvor igennem med ”Det gyldne kompas” i 1995. ”Det gyldne kompas” er bind 1 i en fantasy-trilogi, som på engelsk hedder ”His Dark Materials”, som ud over ”Det gyldne kompas” består af ”Skyggernes kniv” og ”Ravkikkerten”.

Philip Pullman bliver regnet for en af Storbritanniens bedste nulevende forfattere, og hans forfatterskab nyder stor anerkendelse og bevågenhed. Bøgerne henvender sig især til børn og unge, men også mange voksne læser hans bøger. Trilogien ”His Dark Materials” er blevet sammenlignet med andre fantasy-klassikere som Lewis Carrolls ”Alice i eventyrland”, Tolkiens ”Ringenes herre” og C.S. Lewis' Narnia-bøger, og også andre berømte navne fra litteraturhistorien som Charles Dickens, Dante, John Milton, Conan Doyles Sherlock Holmes og William Blake nævnes i forbindelse med Philip Pullmans værker.

Sally Lockhart-serien

Inden Philip Pullman for alvor slog igennem med ”Det gyldne kompas” skrev han en række børnebøger, hvoraf de to første bøger i serien om Sally Lockhart, ”The Ruby in the Smoke” (1985, ”Rubinens forbandelse”) og ”The Shadow in the Plate” (1986, ”Magt og magi”), udkom på dansk allerede i 1987 og 1988.

26410754

Bøgerne skildrer den 16-årige Sally Lockharts oplevelser i London i 1870’erne. Sally dumper ned i et betændt miljø, da hun åbner sin fars testamente og aner en sammenhæng mellem et mystisk dødsfald, breve fra Indien og en rubin. Hun slår sig sammen med den charmerende fotograf Frederick og den slagfærdige kontordreng Jim for at rede de komplicerede tråde ud, der går fra Indien til London, fra fortiden til nutiden, og som viser sig at være en kamp mellem gode og onde kræfter, hvor alle kneb gælder.

I ”Magt og magi” prøver en grusom byggematador at komme de tre venner til livs, da de kommer på tværs af hans lyssky sager. Victoriatidens London med stor social nød, virkelighedsflugt med spiritisme og opiumshuler er baggrund for den bredt malede historie, hvis hovedperson ikke vil underkaste sig den traditionelle pigerolle. Selv om hun ikke vil være afhængig af nogen, er kærligheden ikke til at komme uden om. Bogen er skrevet i en bevidst gammeldags stil, en pastiche med elementer af den gotiske roman og et forvarsel om de mytologiske kræfter, som den store trilogi om ”His Dark Materials”, der skulle komme ti år senere, handler om.