Philip Pullman

Artikel type
boern
bibliotekar Bente Strand. 2001.
Main image
Pullman, Philip
Foto: Morten Langkilde / POLFOTO

Indledning

Engelsk forfatter. Har hovedsageligt skrevet romaner for børn og unge.
Philip Pullman debuterede i 1978. Han har skrevet både børne- og voksenbøger og har modtaget priser for flere af sine bøger. Storbritanniens fornemste børnebogspris, Carnegie-medaljen, fik han i 1996 for Det gyldne kompas, og British Book Award fik han for Ravkikkerten. Hans bøger er oversat til mere end 20 sprog, og i Danmark slog han for alvor igennem med Det gyldne kompas.

27992811

 

Blå bog

Født: 19. oktober 1946, Norwich, Norfolk, England.

Uddannelse: Engelsk litteratur.

Debut: Galatea. Gollancz, 1978. Roman.

Litteraturpriser: Carnegie Medal, 1995. Guardian Prisen, 1996. British Book Award Astrid Lindgren Momorial Award, 2005.

Seneste udgivelse: Det gode menneske Jesus og skurken Kristus. Tiderne Skifter, 2010. (The good man Jesus and the scoundrel Christ). Roman.

 

Baggrund

Philip Pullman er født i 1946. Han har studeret i Zimbabwe, Wales og Oxford, hvor han nu bor med sin kone og sine to sønner, der begge er musikere. I en periode arbejdede han som lærer og underviste i engelsk flere steder, bl.a. på Westminster College i sin hjemby Oxford. Siden blev han forfatter på fuld tid.

Philip Pullman debuterede i 1978. Han har skrevet både børne- og voksenbøger og har modtaget priser for flere af sine bøger. Storbritanniens fornemste børnebogspris, Carnegie-medaljen fik han i 1996 for Det gyldne kompas, og British Book Award fik han for Ravkikkerten.

28255411

Hans bøger er oversat til mere end 20 sprog, og i Danmark slog han for alvor igennem med Det gyldne kompas i 1995. Det gyldne kompas er bind 1 i en fantasy-trilogi, som på engelsk hedder His Dark Materials , som udover Det gyldne kompas består af Skyggernes kniv og Ravkikkerten.

Philip Pullman bliver regnet for en af Storbritanniens bedste nulevende forfattere, og hans forfatterskab nyder stor anerkendelse og bevågenhed. Bøgerne henvender sig især til børn og unge, men også mange voksne læser hans bøger. Trilogien His Dark Materials er blevet sammenlignet med andre fantasy-klassikere som Lewis Carroll’s Alice i eventyrland, Tolkien's Ringenes herre og C.S. Lewis' Narnia-bøger, og også andre berømte navne fra litteraturhistorien som Dickens, Dante, John Milton, Conan Doyle´s Sherlock Holmes og William Blake nævnes i forbindelse med Philip Pullman’s værker.

England i gaslys

Rubinens forbandelse
Inden Philip Pulman for alvor slog igennem med Det gyldne kompas skrev han en række børnebøger, hvoraf Rubinens forbandelse og Magt og magi udkom på dansk i allerede i 1987 og 1988.

En spændende historie om den 16-årige Sally Lockharts oplevelser i London i 1870erne. Sally dumper ned i et betændt miljø, da hun åbner sin fars testamente og aner en sammenhæng mellem et mystisk dødsfald, breve fra Indien og en rubin. Hun slår sig sammen med den charmerende fotograf Frederick og den slagfærdige kontordreng Jim for at rede de komplicerede tråde ud, der går fra Indien til London, fra fortiden til nutiden, og som viser sig at være en kamp mellem gode og onde kræfter, hvor alle kneb gælder.

I Magt og magi prøver en grusom byggematador at komme de tre venner til livs, da de kommer på tværs af hans lyssky sager. Victoria-tidens London med stor social nød, virkelighedsflugt med spiritisme og opiumshuler er baggrund for den bredt malede historie, hvis hovedperson ikke vil underkaste sig den traditionelle pigerolle. Selv om hun ikke vil være afhængig af nogen, er kærligheden ikke til at komme uden om. Bogen er skrevet i en bevidst gammeldags stil, en pastiche med elementer af den gotiske roman og et forvarsel om de mytologiske kræfter, som den store trilogi om His Dark Materials, der skulle komme 10 år senere, handler om.