Sally Lockhart-serien

Inden Philip Pullman for alvor slog igennem med ”Det gyldne kompas” skrev han en række børnebøger, hvoraf de to første bøger i serien om Sally Lockhart, ”The Ruby in the Smoke” (1985, ”Rubinens forbandelse”) og ”The Shadow in the Plate” (1986, ”Magt og magi”), udkom på dansk allerede i 1987 og 1988.

26410754

Bøgerne skildrer den 16-årige Sally Lockharts oplevelser i London i 1870’erne. Sally dumper ned i et betændt miljø, da hun åbner sin fars testamente og aner en sammenhæng mellem et mystisk dødsfald, breve fra Indien og en rubin. Hun slår sig sammen med den charmerende fotograf Frederick og den slagfærdige kontordreng Jim for at rede de komplicerede tråde ud, der går fra Indien til London, fra fortiden til nutiden, og som viser sig at være en kamp mellem gode og onde kræfter, hvor alle kneb gælder.

I ”Magt og magi” prøver en grusom byggematador at komme de tre venner til livs, da de kommer på tværs af hans lyssky sager. Victoriatidens London med stor social nød, virkelighedsflugt med spiritisme og opiumshuler er baggrund for den bredt malede historie, hvis hovedperson ikke vil underkaste sig den traditionelle pigerolle. Selv om hun ikke vil være afhængig af nogen, er kærligheden ikke til at komme uden om. Bogen er skrevet i en bevidst gammeldags stil, en pastiche med elementer af den gotiske roman og et forvarsel om de mytologiske kræfter, som den store trilogi om ”His Dark Materials”, der skulle komme ti år senere, handler om.