Det gyldne kompas

Trilogien om ”His Dark Materials” består af de tre bøger ”Det gyldne kompas”, ”Skyggernes kniv” og ”Ravkikkerten”.

”The Golden Compass” fra 1995 (”Det gyldne kompas”, 1996) er første bind i Philip Pullmans trilogi. I en parallel verden til vores egen bor den 12-årige Lyra på et gammelt, støvet kollegium i Oxford sammen med sin daimon, Pan. En daimon er en del af ens sjæl, som antager en dyreskikkelse, og i Lyras verden har alle en sådan daimon. Så længe man er barn, kan ens daimon skifte skikkelse, men når man bliver voksen, finder daimonen sin faste skikkelse. Dette viser sig at være nok så vigtigt i den heftige kamp om herredømmet, der foregår i Lyras verden.

26944236

På kollegiet i Oxford render Lyra en dag ind i Lord Asriel, en kendt eventyrer, som viser sig at være hendes far. Han har opdaget et stof, Støv, som han mener kan være grundlaget for selve livet. Det vil han gerne studere nærmere. Imidlertid regeres verden af Den Teologiske Øvrighed, som forbyder ham at fortsætte sine studier og opdagelsesrejser.

Lyra møder også sin mor, den både charmerende og frygtindgydende Mrs. Coulter. Hun er højt placeret i Den Teologiske Øvrighed og står i spidsen for snapperne, der fanger børn for at bruge dem til eksperimenter. Målet er at gøre folk til slaver, og det kan lykkes, hvis man kan beherske deres daimon. Børn er specielt velegnede til dette uhyggelige formål.

Lyra og hendes daimon drager til jypsiernes og panserbjørnenes land for at finde de forsvundne børn og for at genfinde Lord Asriel. Faderen står i spidsen for en oprørshær, og en frygtelig kamp tager sin begyndelse, både mellem forskellige folkeslag i forskellige verdener, mellem Lyras far og mor og mellem Autoriteten og Den Teologiske Øvrighed – kort sagt kampen om magten i alle verdener.

Det viser sig tidligt, at Lyra har en forudbestemt rolle i kampen om verdensherredømmet. Lyra har særlige evner, bl.a. kan hun aflæse et alethiometer, et slags symbolaflæser og kompas om fremtiden. Hun er udvalgt til at redde universet og har derfor formidable fjender, men også medsammensvorne i form af uovervindelige panserbjørne, charmerende ballonskippere og underskønne hekse.