Ravkikkerten

I ”The Amber Spyglass” fra 2000 (”Ravkikkerten”, 2001).finder det vilde eventyr om Lyra og Wills kamp mod de onde magter sin afslutning. Lyra holdes fangen af sin mor, Mrs. Coulter, mens Lord Asriel planlægger en storoffensiv for oprørshæren.

26944252

Ved fælles hjælp får hæren, Will og panserbjørnen Iorek befriet Lyra, hvorefter Lyra og Will begiver sig mod de dødes rige, hvor de leder efter Lyras ven, Roger, der blev taget af snapperne i trilogiens første bind og brugt i deres eksperimenter. Lyras ønske om at finde ham overvinder deres rædsel for oplevelserne blandt spøgelser og harpyer, nogle mærkelige gribbeagtige væsener.

Det lykkes dem at åbne en vej for de ulykkelige spøgelser, så de kan indgå i universets kredsløb, men samtidig erfarer de, at hver gang Skyggernes kniv bruges, opstår et nyt vindue til en parallelverden, som det livgivende Støv forsvinder ud af. Verden vil gå under, hvis ikke balancen bliver genoprettet. Helt afgørende er det, hvad der sker mellem Lyra og Will. Deres kærlighed til hinanden, som opstår, efterhånden som de bliver ældre, er lige så afgørende som Adam og Evas syndefald, og derfor er alle ude efter dem – både de verdslige og kirkelige magter.

Bøgerne er et opgør med fundamentalistiske kvælertag i form af grusomme statsmagter og kirkelige autoriteter. Intolerance, fanatisme, grådighed og egoisme sættes over for kærlighed, hjælpsomhed, venlighed, medfølelse, nysgerrighed og tolerance. Børnenes fysiske kærlighed skildres smukt og nænsomt, og slutningen på trilogien er både logisk og oprørende.