Det fortryllede urværk og Rottedrengen

Nogle fortællinger er ligesom urværker, hvor intet kan ændre på historiens forløb. Når først uret er trukket op, og historien er gået i gang, kører det bare.

I den lille by Glockenheim fandt for længe siden en mærkværdig hændelse sted, da den dovne urmagerlærling Karl sælger sin sjæl til døden for at blive færdig med sit svendestykke. Samtidig fortæller den unge digterspire Fritz en historie, som er så uhyggelig, at selv borgmesteren vågner op tre gange i løbet af en nat med mareridt.

22686526

De to historier i ”Clockwork” fra 1996 (”Det fortryllede urværk”, 1998) forløber parallelt med hinanden, og samles til sidst. Karl får hjælp til sit svendestykke, men må betale med livet, og Fritz forlader byen af skræk for sin histories udvikling. Kun to børns kærlighed til hinanden overvinder til sidst djævelens kolde teknik og urets golde mekanik. De to historier er flettet ind i hinanden ligesom et urværks tandhjul og fjedre. Jon Ranheimsæters tegninger og vignetter rammer stemningen i bogen.

”I was a Rat!” (”Rottedrengen”, 1999) udkom i 1999 og er ligesom ”Det fortryllede urværkillustreret af Jon Ranheimsæter. Bob og hans kone, Joan, er to venlige gamle mennesker, der tager vel imod en forrevet og forkommen dreng i pagetøj, også selv om han siger: ”jeg var en rotte” og ”jeg har ikke noget navn”. Og huske noget kan han heller ikke, ud over at han boede under markedspladsen. Han er en sød dreng, der prøver at være velopdragen og gøre, hvad der bliver sagt til ham, men han har en umættelig appetit og gnaver i alt – sengetøj, tæpper, affald og stoleben.

Samtidig er offentligheden meget optaget af, at prinsen har mødt sit livs kærlighed og vil giftes. De store aviser skriver om den dejlige prinsesse og det lykkelige par, indtil de får fat i historien om rottedrengen, som bliver en rigtig sensation.

Pressens magt er stor – og det er vist hovedbudskabet i denne eventyrlige bog om Roger, der må gå så gruelig meget igennem. Medierne blæser historien op for at sælge flere aviser, og da ”Monsteret fra kloakken” og lignende er gode overskrifter, glemmer de fleste, at monsteret er en lille dreng.