Æg

Citat
”»Det kan godt være, at ægget er et frugtbarhedsæg,« fortsatte morfar ivrigt, »(…) men hvad er frugtbarhed andet end evnen til at leve videre i andres historier, en stædig hagen sig fast i livet (…)”
”Æg”, s. 130.

Den primære fortæller i Morten Ramslands roman ”Æg” fra 2017, har forfatteren hentet fra en anden af sine romaner, ”Sumobrødre”. Heri optræder en forvirret morfar, der kan finde på at ringe midt om natten for at fortælle skøre historier. Denne morfar har i ”Æg” fået en form for indirekte hovedrolle. Hans bizarre, historiske anekdoter udgør størstedelen af romanen, selvom den egentlig ikke handler om ham. Mens morfaren ligger på et bord i sit drivhus og drikker øl, fortæller han en kringlet og sammenfiltret fortælling i flere dele for sit barnebarn. Morfar og barnebarn udgør den nutidige rammefortælling, mens hovedparten af romanens handling udspiller sig i slutningen af 1200-tallet. Erik Menved er konge, men fortællingernes omdrejningspunkt er det danske bondesamfund. Det er overgangen fra hedenske ritualer og overtro til den kristne kirkes udbredelse i middelalderen, der danner baggrundstæppet for morfarens vilde beretninger om et guldæg.

52973872

I ægget er der ristet følgende inskription: ”Jeg maner dig, Freja, lad hende mangfoldiggøre mig.” Det er ikke tilfældigt, at en af fortællingernes kvindelige figurer også hedder Freja. Hun ridder fra pesten på en hvid tyr, har egernøjne og fortryller en yngre, bumset præst ved at servere ham fisk, som hun har haft oppe i sit underliv. Selvom hun burde være for gammel til at blive gravid, føder hun alligevel et dødfødt barn, der ligner en tudse. I den nordiske mytologi er Freja frugtbarhedens gudinde, og erotik er et gennemgående motiv i romanen. Ægget går fra den ene generation til den næste, og for hvert led bliver dens magiske kraft mere og mere mystisk.

Historier er det, der binder mennesker sammen, synes at være bogens mantra. I ”Æg” bliver morfarens fortællinger om guldægget dét, der knytter barnebarnet til ham. Denne tolkning bekræfter Ramsland i et interview: ”I starten af romanen siger morfaren: Hvad skal vi stille op med det hele, hvis vi ikke kender historien? Det er en nøglesætning. Livet giver kun mening i kraft af historierne. Det er sådan, jeg tænker. Både med ’Æg’ og mine andre bøger” (Andersen, Carsten: Morten Ramslands historier vokser frem i en boble i Midtbyen. Politiken, 2017-01-20).