Døden har en årsag

Citat
””Pistolskud.” Rebus så rundt, hvor blodet havde overstænket væggen. ”Et eller andet kraftigt våben. Hoved, albuer, knæ og ankler.” Han trak vejret dybt. ”Han har fået en sekstur.””
”Døden har en årsag”, s. 18.

John Rebus bor nu sammen med kæresten Patience i hendes lejlighed i Edinburgh. Det er sommeren 1993, og den årlige festival i byen er under afvikling. Som den skeptiker, Rebus er, bander han turister, parader og teaterforestillinger langt væk, mens politiet får anmeldt den ene bombetrussel efter den anden.

27721192

”Døden har en årsag” fra 2009 (”Mortal Causes”, 1994) er den sjette bog i John Rebus-serien. Kriminalromanen beskriver konflikter på flere niveauer. Både lokalt og globalt. Privat har Rebus sine kontroverser med Patience. At han flirter med en kvindelig advokat, hjælper ikke. På arbejdet har han flere fjender end venner, og gangsteren Big Ger Cafferty, som sidder fængslet på grund af Rebus, får sine folk til at skygge og true ham, da Caffertys søn Billy findes dræbt. Billy er blevet myrdet på brutal vis, og morderne har brugt afstraffelsesmetoder, som Rebus genkender fra sin tid i hæren. Han mener derfor, at forbrydelsen kan have forbindelse til den nordirske paramilitære gruppe IRA. Billy har efterladt to spor, som Rebus kan gå efter. Med foden har han skrabet ordet nemo i jorden, og på armen har han en tatovering med bogstaverne SAS.

Rebus lader sig ikke så let skræmme. Han er storrygende og -drikkende, og går gerne imod sine overordnedes beføjelser, hvis det kan hjælpe ham i opklaringen af en sag. Hans gåpåmod er utrætteligt, også efter de lag tæsk han undertiden får af både kolleger, Caffertys mænd og de ustyrlige, flabede og aggressive teenagere fra kulturcentret i det socialt belastede boligområde Gar-B.

Mordet viser sig rigtig nok at være relateret til et netværk af ultranationalistiske organisationer og nordirske sympatisører. Relationen mellem protestanter og katolikker i Skotland, såvel som interne politiske konflikter mellem Skotland, England og Irland, er omdrejningspunkter i historien, hvor også problemer som våbensmugling, tortur, terror og ungdomskriminalitet tematiseres.