Ian Rankin

Artikel type
voksne
cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. 2013.
Main image
Rankin, Ian
Foto: Forlaget Klim

Indledning

Ian Rankins storsælgende kriminalserie om den hårdhudede, skotske politikommissær John Rebus har længe været blandt de mest populære i Storbritannien. Det første bind udkom i 1987, og selvom Rankin har skrevet andre bøger – også inden for andre genrer – er det hans fortællinger om kriminalitet og mordgåder i det trøstesløse, regnfulde Skotland, der er blevet hans varemærke. Selv siger han, at han begyndte at skrive kriminallitteratur ved et tilfælde. Tilfældigt er det også, at netop som Rebus havde nået pensionsalderen, blev denne hævet for politifolk i Skotland grundet finanskrisen. Derfor udkommer endnu et bind om den nu aldrende Rebus på dansk i 2013.

 

51011279

Blå bog

Født: 28. april 1960 i Cardenden, Skotland.

Uddannelse: Litteratur fra University of Edinburgh, 1982.

Debut: The Flood, 1986.

Litteraturpriser: Palle Rosenkrantz prisen, 2001. Deutscher Krimipreis, 2005. Diamond Dagger, 2005. Specsavers National Book Award, 2012. Order of the British Empire for hans bidrag til den engelske litteratur.

Seneste udgivelse: Med hånden på Biblen. Forlaget Klim, 2014. (Saints of the shadow bible. Orion, 2013). Oversat af Søren K. Barsøe. Krimi.

Inspiration: Michael Connelly, James Ellroy, James Lee Burke, James W. Hall, Ruth Rendell.

 

Hør et lydklip fra 'Magten og æren'