Jussi Adler-Olsen
Foto: Politikens forlag

Jussi Adler-Olsen

cand.mag. og journalist Niels Vestergaard, 2011. Senest opdateret af cand.mag. og journalist Johanne Luise Boesdal, november 2021. Blå bog og bibliografi opdateret november 2023.
Top image group
Jussi Adler-Olsen
Foto: Politikens forlag

Siden romandebuten "Alfabethuset" i 1997 har Jussi Adler-Olsens hovederhverv været som forfatter og dramatiker, og han har med krimiserien om Afdeling Q og efterforskeren Carl Mørck slået sit navn fast som en af Danmarks mest læste forfattere og som international bestsellerforfatter. 
Fem bind i serien om Afdeling Q er foreløbig blevet publikumssucceser på den danske biografscene også – og den niende roman i rækken, "Natrium Chlorid" fra 2021, lægger op til en spændende afslutning, der både skal læses og ses af forfatterens mange krimifans. 

 

136810405

Blå bog

Født: 2. august 1950 i København. Fulde navn Carl Valdemar Jussi Adler-Olsen.

Uddannelse: 1970-78: Studier i medicin, eksamener i samfundsfag og exam.art. i filmvidenskab.

Debut: Alfabethuset. Politikens Forlag, 1997. Krimi.

Priser: Harald Mogensen-prisen, 2009. Læsernes Bogpris, 2010. Glasnøglen, 2010. De gyldne laurbær, 2011. The Barry Award, USA, 2012. The Ripper Award, 2015. Publikumsprisen, Krimimessen, 2019

Seneste udgivelse: Syv kvadratmeter med lås. Politikens Forlag, 2023.

Inspiration: Groucho Marx.

Genre: Roman

 

Artikel type
voksne

Baggrund

"Sladderbladene elskede demokraternes næstformand Merete Lynggaard for alt, hvad hun stod for. For hendes skarpe replikker på Folketingets talerstol og hendes mangel på respekt for statsministeren og hans nikkedukker. For hendes kvindelige attributter, drilske øjne og forførende smilehul. De elskede hende for hendes ungdom og succes, men over alt elskede de hende for den næring, hun gav til spekulationerne om, hvorfor en så begavet og smuk kvinde endnu aldrig havde vist sig offentligt med en mand. Merete Lynggaard solgte helvedes mange blade. Lesbisk eller ej, hun var virkeligt godt stof. Alt det vidste Merete alt for godt."
“Kvinden i buret”, s. 12.

Jussi Adler-Olsen blev født i København i 1950 som den yngste og eneste dreng ud af en søskendeflok på fire. Han blev student fra Rødovre Gymnasium i 1970, hvorefter han skiftede studieretning nogle gange, inden han graduerede fra universitetet i 1978 som exam.art. i filmvidenskab.

Derefter fulgte en længere årrække som blandt andet komponist, boghandler og redaktør på tegneserier, inden han udgav sin første roman "Alfabethuset" som 47-årig i 1997. Jussi Adler-Olsen har altid været kreativ og aktiv i flere forskellige retninger. Som han selv udtalte til Berlingske i 2016: "Jeg beskæftiger mig med rigtigt mange ting. Jeg er igangsætter af forskellige projekter. Blandt andet bøger." (Jeppe Bangsgaard: »Jeg er igangsætter af forskellige projekter, blandt andet bøger". Berlingske, 2016-10-05).

Jussi Adler-Olsen voksede op i en familie, hvor faren arbejdede som psykiater på skiftende statshospitaler, fortalte han til Politiken i 2009: "Måske er den del af min opvækst det vigtigste i forhold til det, jeg laver i dag. Min baggrund betyder, at jeg godt kan forstå mange former for menneskelig opførsel og skæve individers reaktioner. Jeg har oplevet det i alle mulige afskygninger, og jeg har set dem, der havde været ude for voldelige overgreb og ikke hævnede sig eller ikke blev mærkelige og kolde, men vendte smerten indad. (…) Når man ser det, ved man godt, hvor det naturlige holder op, og hvor det syge begynder. Netop det mellemlag er godt at skrive om, og jeg kan godt lide at skrive om sindet på vej ind i sindssygen eller på vej væk fra den." (Carsten Andersen: Dansk succesforfatter: Jeg gider ikke skrive splatter. Politiken, 2009-09-11). 

Forfatterskabet er internationalt i sit snit, og Jussi Adler-Olsen bruger en del raffinerede litterære greb i sine uhyggelige historiefortællinger og karakteropbygninger. Hans romanserie om Afdeling Q er udgivet på over 40 sprog, og Jussi-Adler Olsen har modtaget en lang række både danske og internationale priser for sit forfatterskab, deriblandt De Gyldne Laurbær i 2011 og Publikumsprisen i 2019 på Krimimessen i Horsens.

Forfatteren har flere gange meldt ud, at han har planlagt 10 bind med Afdeling Q og Carl Mørck. 9. bind udkom i 2021 med titlen "Natrium Chlorid". 

Og hun takkede guderne

46422503

Godheden er ikke mindre sensationel hos Jussi Adler-Olsen end ondskaben, og dens nærmeste allierede er den moderne, selvstændige kvinde. Det ligger fast fra og med forfatterskabets anden roman "Og hun takkede guderne" fra 2003. Den unge, ambitiøse Nicky Landsaat er opvokset og bosat i Amsterdams slum med sine forældre. Hendes far er alkoholiker og har forgrebet sig på hendes to yngre søstre, siden de var små. Nu er søstrene narkoludere og trækker nede på gaden. Broren er psykopat og voldsmand. Den eneste gode er moren, men hun bliver tævet ihjel af faren, og så er Nicky alene i verden uden andet end sit gode hoved og sin stærke vilje. Hun er ansat hos den kyniske forretningsmand Peter de Boer, men også det er ved at gå i vasken, fordi hun gør tingene på sin egen måde, og fordi hendes dickenske ravnefamilie, af lutter misundelse over hendes evner, gør alt for at spænde ben for hende.

Heldigvis er overklassen lige så rådden som underklassen, og når det kommer til incestuøse forhold og mord og mishandling holder hendes chef Peter de Boer sig ikke tilbage. Han har myrdet sin far – tror han i hvert fald – haft sex med sin stedmor og vist drevet sin kone til selvmord. Nu er stedmoren decimeret af sklerose og bundet til sengen i hans rigmandsvilla, hvorfra hun forpester hans tilværelse. En fætter truer med at afsløre ham som morder, der er paladsrevolution i hans firma, og han er blevet påtvunget en opgave af nogle ualmindeligt psykopatiske mordertyper. Han er noget så usandsynligt som en firmaknuser, en som har slået sig op på at smadre gode og idealistiske firmaer med lumpne trick, så deres onde konkurrenter kan få markedet for sig selv. Han er sympatisk alligevel, fordi det ikke er hans egen skyld, men samfundets eller rettere det miljø, han er opvokset i. Peter og Nicky finder hinanden. Han afstår fra at smide hende ud af firmaet. Hun redder ham og firmaet. Og i øvrigt blomstrer kærligheden mellem de to traumatiserede superintelligenser.