ian rankin
Foto: Forlaget Klim

Ian Rankin

cand.mag. Louise Rosengreen, iBureauet/Dagbladet Information. 2013.
Top image group
ian rankin
Foto: Forlaget Klim
Main image
Rankin, Ian
Foto: Forlaget Klim

Indledning

Ian Rankins storsælgende kriminalserie om den hårdhudede, skotske politikommissær John Rebus har længe været blandt de mest populære i Storbritannien. Det første bind udkom i 1987, og selvom Rankin har skrevet andre bøger – også inden for andre genrer – er det hans fortællinger om kriminalitet og mordgåder i det trøstesløse, regnfulde Skotland, der er blevet hans varemærke. Selv siger han, at han begyndte at skrive kriminallitteratur ved et tilfælde. Tilfældigt er det også, at netop som Rebus havde nået pensionsalderen, blev denne hævet for politifolk i Skotland grundet finanskrisen. Derfor udkommer endnu et bind om den nu aldrende Rebus på dansk i 2013.

 

135719536

Blå bog

Født: 28. april 1960 i Cardenden, Skotland.

Uddannelse: Litteratur fra University of Edinburgh, 1982.

Debut: The Flood, 1986.

Litteraturpriser: Palle Rosenkrantz prisen, 2001. Deutscher Krimipreis, 2005. Diamond Dagger, 2005. Specsavers National Book Award, 2012. Order of the British Empire for hans bidrag til den engelske litteratur.

Seneste udgivelse: Hjertet tynget af gravsten. Klim, 2023. (A heart full of headstones, 2022). Oversætter: Søren K. Barsøe. Krimi.

Inspiration: Michael Connelly, James Ellroy, James Lee Burke, James W. Hall, Ruth Rendell.

Artikel type
voksne

Baggrund

”Han tog glasset og flasken med sig ind i stuen og sank ned i sin stol. Han vidste ikke, hvor mange lig, han havde set i sit liv, men han vidste, at det ikke blev lettere med årene.”
”Fortids synder”, s. 27.

Ian Rankin voksede op i den lille skotske by Cardenden, eller Car-dead-end, som han kaldte byen som dreng, fordi den end ikke ejede en boghandler. Den unge Rankin underholdt sig med at skabe fantasiverdener, tegne tegneserier, skrive sangtekster til selvopfundne rockbands og historier. I gymnasiet blev et af hans digte trykt i skolebladet, og senere valgte han at studere litteratur på universitetet i Edinburgh. Her påbegyndte han i midten af 1980’erne en ph.d. om den skotske forfatterinde Muriel Spark, men hans egen skrivetrang tog overhånd, og han opgav forskningen.

Rankins første roman blev aldrig udgivet, men i 1986 debuterede han med ungdomsdramaet ”The Flood”. Allerede året efter udkom den første kriminalroman om John Rebus ”Knots and Crosses” (”Blodbrødre”, 1995), og siden har han udgivet omkring en bog om året. Ifølge Rankin selv blev han krimiforfatter ved et tilfælde. Hans indgang til genren gik via Umberto Ecos bøger om litteraturteori med læsninger af James Bond og Sherlock Holmes.

På universitetet mødte Rankin Miranda Harvey, og de to blev gift. Parret flyttede til London, hvor Rankin i en tid passede et job som redaktør af et hifi-magasin ved siden af skriveriet. Senere flyttede de til Frankrig og fik to børn. I seks år forsørgede familien sig ved eget landbrug, og Rankin fik tid til at hellige sig skrivningen. Hans store gennembrud kom i 1997 med den ottende bog i serien om den knotne og kyniske antihelt, politimanden John Rebus. ”Black and blue” (”Fortids synder”, 2000) modtog bl.a. den prestigefyldte krimipris Diamond Dagger og blev derudover indspillet som den første episode af TV-serien ”Inspector Rebus”.

I februar 1999 lå hele otte af Rankins titler på den skotske bestsellerliste, hvilket gav Rankin en plads i Guinness Rekordbog som den bedst sælgende forfatter. Ud over kriminalromanerne har han også skrevet en graphic novel, en libretto, et radiospil for BBC, litteraturkritik og tre thrillere under pseudonymet Jack Harvey.

The Flood

”That kiss. Her saliva was still in his mouth. It was turning cold now. He had to get home, had to rush upstairs, ignoring his mother’s call from the living room, and change into clean clothes.”
”The Flood”, s. 62.

Ian Rankins debutroman ”The Flood” fra 1986 er endnu ikke oversat til dansk. Oprindelig udkom bogen i et begrænset oplag på et lille forlag, og førsteudgaven er i dag et samlerobjekt. I 2005 genoptrykte forfatterens nuværende forlag Orion romanen, der i både genre og tematik adskiller sig væsentligt fra de kriminalromaner, Rankin siden er blevet så kendt for.

Rankin skriver i bogens forord, at dele af ”The Flood” er inspireret af hans egen familiekrønike. Den var egentlig tænkt som en novelle, men historien udviklede sig i skriveprocessen til en ungdomsroman om overtro, pubertær seksualitet og ikke mindst om socialt udstødte og tragiske kvindeskæbner. Historien består af tre dele, hvoraf den første ”The Falling Time” foregår i 1960’erne i den opdigtede, skotske mineby Carsden. Byen kæmper – ikke ulig Rankins fødeby Cardenden – med en voksende arbejdsløshed, og de unge emigrerer.

Hovedkarakteren Mary Miller er en ti år gammel skolepige med et smukt, langt, sort hår. Da to ældre drenge en dag narrer hendes dukke fra hende, løber hun efter dem. De skubber hende i floden, og havde det ikke været for Marys bror Tom, der i sidste øjeblik trækker hende op af vandet i hendes hestehale, ville hun være druknet. Drengene får deres straf, men da Mary vågner næste dag, er hendes hår blevet gråt for altid. Som 15-årig bliver Mary ufrivilligt gravid, og rygterne svirrer om, at det er Tom, der er faren. Også Marys egen far, der dør kort efter i en trafikulykke, er under mistanke.

Bogens to andre dele foregår i 1985, og hovedpersonen er nu Marys dreng, den 15-årige Sandy. Som de andre teenagedrenge i byen fordriver han tiden med at hænge ud med venner, være irriteret på sin mor eller sidde på sit værelse og skrive digte til sin første forelskelse, Rian. Hun er en fattig, hjemløs roma og ikke altid til at stole på, hvilket Sandy først forstår for sent.

Carsdens beboere er ved at drukne i alkoholisme, overtro og løgn, og det er næppe tilfældigt, at Rankin har opkaldt bogen efter syndfloden i bibelfortællingen om Noahs ark. Det er bare én af bogens mange bibelske paralleller.