En intern affære

Citat
”Han forestillede sig, hvordan Jamie Breck så skinnende og pletfri på overfladen tog hjem fra arbejde og låste døren. Trak gardinerne for. Helt alene, ingen nysgerrige blikke, mens han fik tændt computeren.”
”En intern affære”, s. 285.

Ian Rankins ”The Complaints” fra 2009 (”En intern affære”, 2011) er den første bog i serien om Malcolm Fox. Fox er en fraskilt afholdsmand, der går med seler. Hans gamle far bor på plejehjem, og hans søster Jude lever sammen med den voldelige Vince Faulkner, som Fox ikke har meget tilovers for. Fox arbejder i afdelingen for Complaints and Conduct, i daglig tale Klagerne, der står for at undersøge og opklare klagesager internt i det skotske politi. Han er netop ved at afslutte en stor sag om den korrupte kollega Glen Heaton, der har mange venner, både i politiet, blandt Edinburghs boligspekulanter og i lokalpolitik.

28738374

Fox’ næste sag går ud på at skygge en anden kollega, den unge og lovende kriminalbetjent Jamie Breck, der er mistænkt for pædofili. Samtidig findes Vince Faulkner tævet ihjel, og det viser sig, at Breck er den ansvarlige for opklaringsarbejdet. Hvem skygger hvem? Hvem er god, hvem er ond og hvem er til at stole på? Det er nogle af de spørgsmål, romanen stiller. Da både Fox og Breck bliver suspenderet fra deres arbejde, beslutter de sig for sammen at opklare mordet på Fox’ svoger. Mordsagen trækker tråde fra snuskede bodegaer og bordeller til byens dyreste penthouselejlighed.

Rankin bruger spejlinger og modsætningsforhold til at fremhæve de individuelle personers karaktertræk. Den gamle, boglæsende politimand versus den unge, kvikke computernørd. Den alkoholiserede, arbejdsløse Jude versus den rige, arbejdsomme Joanna Broughton. De to kvinder mister begge deres mænd, men deres sorg er lige så forskellig som deres ophav. Alligevel krydses deres veje, for Broughton driver det kasino, hvor Judes mand sidst blev set.

Romanen foregår over 18 dage i februar 2009 og er fortalt i tredje person. Skotland efter finanskrisen er en vigtig tematik. Rankin benytter kriminalhistorien som en linse til at zoome ind og ud på boligspekulation, brodne kar i politiet, politisk magtmisbrug, narkotikasmugling, bordeller og alt hvad der hører en moderne, skotsk storby til.