Spøgelser og UFO’er

Celia Rees bevæger sig over i det okkulte med gyseren “The Cunning Man” fra 2000 (“De dødes bugt”, 2001), hvor hun fortæller om Jennifer, der lider af mareridt om at drukne, siden faren forlod familien et par år tidligere. Moren har lånt et sommerhus ved kysten, og stranden i Jellowstone-bugten minder om den fra Jennifers drøm. Huset er hjemsøgt af morderiske strandrøvere, der boede i huset tidligere. Om natten kan hun høre slæbende skridt af våde fødder. Der er også noget skummelt over naboen Griffiths. I takt med at historien skrider frem, tager uhyggen til, og et spøgelsesskib ankommer under en storm.

24860787

Dramaet er også i højsædet i “The Truth or Dare” fra 2000 (“Afsløringen” fra 2003), men er her af den mere følelsesmæssige art. Historien handler om 13-årige Josh. Under oprydningen i den afdøde mormors hjem finder han ting, der har tilhørt en ukendt onkel. Josh sniger sig også til at læse morens barndomserindringer på computeren. En historie om UFO’er og en autistisk bror, hvis eksistens blev fortiet, dukker op til overfladen.

Bogen behandler temaer som familieliv, svigt, skam og det at blive udstødt fra et fællesskab, fordi man er anderledes. Fortællingen trækker på oplevelser fra Celia Rees’ eget liv. Forfatterens far døde, da hun var 12 år gammel, og moren havde svært ved at tackle sorgen. Alt, der havde tilhørt faren, blev fjernet fra hjemmet. Rees siger i et interview: “Det eneste, jeg kan huske, er, at jeg havde frygteligt ondt af min mor. Jeg synes, det var så synd for hende og følte ikke, jeg havde ret til min egen sorg. Derfor måtte jeg hele tiden passe på med ikke at nævne min far eller tale om ham.” (Dina Rabinovitch: “Author of the Month - Celia Rees.” The Guardian, 2005-05-25).