Troldkvinden blandt indianere

Næste bog om Mary, “Troldkvinden” , fortælles gennem Agnes, som er en amerikaner af indiansk afstamning. Hun læser antropologi og er i stand til at se gennem Marys øjne, når hun er i trance. Det viser sig, at Agnes er beslægtet med pigen. Sammen med sin tante, der bor i et reservat ved den canadiske grænse, forsøger hun at genkalde Marys historie til den ivrige forsker Allison.

Fortællingen om pigens videre skæbne og liv bliver et åndeligt møde, der forener fortid og nutid. Historien om Mary er smuk, smertefuld og voldsom. Hun vælger at leve blandt en indianerstamme, som accepterer hende som deres egen. Her forelsker hun sig i en mand, som hun får børn med. Ifølge forfatteren havde datidens kloge koner en del til fælles med den oprindelige befolkning, da begge grupper levede i pagt med naturen.

Historien er realistisk i sin grundform, men der er også magiske elementer. Mary kan for eksempel forvandle sig til en ulv og piske tåge frem. Serien er senere blevet omskrevet til et teaterstykke, og der er også vist interesse for en filmatisering.