Baggrund

Citat
” … Jesus and Mary Chains Psycho Candy, den har han fandeme ikke hørt, det er sgu helt sikkert, så det er den du skal nævne: Psycho Candy, skal du sige. Ikke bandet, bare titlen på lp’en, som om du glemmer at sige bandets navn fordi det er så almindeligt for dig…”
”Mig og Yngve”, s. 151.

Tore Renberg blev født i Stavanger i 1972, hvor han voksede op med sin mor, der var sekretær, sin far, der var lærer og sin bror. Han har gået på Gosen og Madlavoll skole, og efterfølgende på samfundslinjen på Stavanger Katedralskole, hvorefter han rejste til Bergen for at tage sin studentereksamen ved UiB. I 1992-1995 studerede han på universitetet i Bergen, hvor han læste litteraturvidenskab og filosofi.

Som 14-årig, da Tore Renberg læste Dostojevskijs ”Forbrydelse og straf”, besluttede han sig for, at han ville være forfatter. Som 16-årig fik Renberg publiceret sin første tekst i antologien ”Ung88” udgivet af norske Gyldendal. I 1990’erne mødte han forfatteren Karl Ove Knausgård på studenterradioen i Bergen, hvilket inspirerede til flere kritiske artikler i blandt andet tidsskrifterne Studvest, Morgenbladet og Vinduet. I 1995 skrev Renberg kontrakt med Tiden Norsk Forlag, hvor han udgav sin første bog, ”Sovende floke”.

Renberg flyttede herefter til hovedstaden ud fra en forståelse af, at det kun var her, man som forfatter kunne etablere sig, hvis man ønskede sig en litterær karriere. Om perioden har Renberg udtalt: ”Jeg ville være forfatter, og jeg drømte om en høj position i det litterære miljø. Jeg var villig til at arbejde hårdt for at nå det. Som praktikant fra provinsen stormede jeg grøn og sulten mod eliten, som jeg ønskede at være en del af. Og denne karakter, den studerende Tore Renberg, var et let bytte for hvad som helst.” (Olav Østrem: Ut af floken. Klassekampen, 2009-02-28).

De næste år deltog Renberg aktivt i den kritiske debat blandt andet som en del af redaktionen på tidsskriftet Vagant. I 1996 skrev han romanen ”Matriarkat”, og med denne udgivelse blev Renberg udråbt som en væsentlig stemme i den norske samtidslitteratur. Efter et par år som programleder på NRK2s ’Leseforeningen’ besluttede Renberg at koncentrere sig fuldt ud om karrieren som forfatter. Han havde på dette tidspunkt været bosat i Bergen i lidt over fem år, men besluttede sig nu for at rykke teltpløkkerne op og vende tilbage til hjemstavnen Stavanger.

I 2001 begyndte Renberg at skrive ”Mig og Yngve”, der udkom i 2003 og blev startskuddet på serien om Jarle Klepp, der for alvor etablerede Renberg som anerkendt forfatter. Andet bind i serien, ”Kompani Orheim”, blev hans definitive gennembrud, hvilket blandt andet kom til udtryk gennem en række nomineringer til både kritiske og kommercielle priser. I 2010 begyndte Renberg et samarbejde med illustratoren Øyvind Torseter om børnebøgerne om det nysgerrige og løsningsorienterede søskendepar Hasse og Ine. ”Gi den gas, Ine” udkom i 2010 og året efter udkom ”He he, Hasse”.

Under den norske titel ”Dette er mine gamle dager” udkom femte bind i Jarle Klepp-serien i september 2011. Den samlede serie har nået et oplagstal på over 400.000 eksemplarer i Norge alene og er oversat til elleve sprog.