Mig og Yngve

Citat
”Karakteristisk for det vågne forelskelsesdyr er en kolossal mangel på selvindsigt, det ser hverken til højre eller venstre, op eller ned, det er et uhøfligt, plumpt væsen præget af en mærkelig form for dumhed; en idioti som lever i en stadig højrisiko, dumdristigt farer det frem, krydser en ottesporet motorvej i myldretiden uden at tænke sig om.”
”Mig og Yngve”, s. 56.

Tore Renbergs ”Mannen som elsket Yngve” fra 2003 (”Mig og Yngve”, 2009) er en fortælling om forelskelse, kammeratskab og forholdet mellem mor og søn. Kulissen er 1990. The Smiths, Pixies og Stone Roses spiller på anlægget, og der er smørsovs og nougatis på menuen. 17-årige Jarle Klepp går i 2.g på Kongsgård gymnasium i Stavanger. Sammen med sin bedste ven Helge gør han en dyd ud af at stå i opposition til både autoriteter og alt, hvad der er mainstream. ”Hvis nogen siger ja, kan du bande på, at Jarle Klepp siger nej.” (s. 16). Jarles forældre er skilt, og Jarle bor alene med sin mor og er kærester med Katrine.

Jarles liv forandres, da den nye dreng Yngve starter på skolen. Yngve er alt, hvad Jarle normalt afskyr. Han spiller tennis og drømmer om at blive egyptolog, og så har han engang mødt Simon Le Bon i et storcenter. Men oven i alt dette er han smuk, og selvom Jarle normalt kun er til piger, forelsker han sig hovedkulds i Yngve. Den ellers så skråsikre Jarle er nu splittet mellem den gamle Jarle, der øver med bandet og har den samme udfarende anarkistiske holdning som Helge og den nye Jarle ”forelskelsens marionetdukke, berøvet al selvkontrol”. I takt med, at Jarle forsøger at imponere Yngve, smuldrer relationerne til hans nærmeste. Han lyver over for kæresten Katrine, kammeraten Helge og ikke mindst sin mor, der har brug for ham mere end nogensinde.

”Mig og Yngve” er en meget filmisk fortælling. Vi oplever to uger af den unge Jarles liv set gennem den nu 30-årige Jarles øjne. Man har fornemmelsen af at stå i kulissen sammen med den voksne Jarle med en distanceret indsigt og en overbærende bagklogskab, mens man ser den unge Jarle kaste sig hovedkulds ud i ungdommens forelskelse. Scene for scene bevæger vi os rundt, og vi oplever Jarles møde med Helge, vi er med når drengenes samfundskritiske punkrock band ’Mathias Rust Band’ optræder for første gang, vi er med på sidelinjen når Jarle og hans mor er alene, vi gennemlever Jarles anstrengte forhold til sin far, ”den dramatiske afstand mellem ophavet og produktet”, vi er med til fest, vi er med i pladebutikken, vi er med på arbejdsformidlingen og vi er ikke mindst med hele vejen gennem Jarles stormfulde forelskelse i Yngve. Alt fra Yngves fyldige læber til Helges kyniske blik er beskrevet ned til mindste detalje, mens de musikalske referencer til 90’erne serveres i hobetal.