Baggrund

Bjarne Bertram Reuter er nok Danmarks mest populære forfatter – se også voksenportrættet af Bjarne Reuter - han er i hvert fald den mest læste. Siden debuten i 1975 med den morsomme Kidnapning, som er første bog i serien om Bertram og de andre, og som Reuter i øvrigt skrev på en uges tid mens han læste til eksamen, er det blevet til omkring 70 bøger for børn, unge og voksne.

Adskillige af Bjarne Reuters bøger er også filmatiseret, flere med stor kommerciel og kunstnerisk succes. Hvem kan fx glemme Bille Augusts ”Zappa” og ”Tro, håb & kærlighed” – hvem kan glemme Bjørn, Sten, Mulle og de andre? Og hvem kan glemme den mundharmonikaspillende tryllekunstner Buster fra ”Busters verden”?

00800295

Bjarne Reuter har sagt, at han først og fremmest skriver for sin egen skyld; fordi han har lyst. Men han har verden over rigtig mange læsere (Reuter er nemlig oversat til talrige sprog), som med glæde læser de gamle Reuter-bøger og med spænding afventer de nye.

De bærende elementer i Reuters fortællinger er det underholdende og det spændende, men dét at bøgerne læses med fornøjelse, betyder ikke at de ikke har ”dybere meninger” eller budskaber. Forfatteren formår nemlig at kombinere det vedkommende og betydningsfulde med det medrivende og sjove. Og ofte finder han inspiration i sit eget liv, især sin barndom i Brønshøj.

Bjarne Reuter er uddannet folkeskolelærer, men han arbejdede kun som lærer fra 1975 til 1980, hvor han kunne slå sig ned som fuldtidsforfatter, hvilket han har været lige siden. Egentlig havde han ingen drøm om at blive lærer, men da han havde taget sin realeksamen på Blågård Seminarium, kunne han lige så godt blive dér og læse til lærer – for, som han siger, ”På seminariet kom jeg ind ved en fejltagelse, men blev der grundet de glimrende kantineforhold.”

Bjarne Reuter har skrevet historier siden han var 9 år. Dengang stjal han kladdehæfter på skolen! Og faktisk skrev han så meget, at hans debutbog, ”Kidnapning”, måske i virkeligheden ikke er Reuters første, men hans fyrretyvende bog.