Bertram-serien

Citat
”Onkel kørte som død og helvede, men da han alligevel måtte holde for rødt, vendte han sig om. - Nu skal du bare tage det helt roligt, lille Bernhard, sagde han, - vi gør dig ikke noget. Drengen så på ham. - Jeg hedder Hans, sagde han.”
”Kidnapning”, s. 38.

Bjarne Reuters serie om drengen Bertram består af seks bøger: ”Kidnapning” (1975), ”Rent guld i posen” (1975), ”Ridder af skraldespanden” (1976), ”Tre engle og fem løver” (1977), ”Abdulahs juveler” (1981) og ”Den skæggede dame” (1989). 

Fortælleren i bøgerne er drengen Anders, der med sine tre søskende Oscar, Winni og Bertram bor i en toværelses lejlighed sammen med forældrene Emil og Bertha. Når deres fars bror, onkel Georg, ikke er i fængsel, bor han også hos familien. 

51595475

Faren Emil har svært ved at få et arbejde, og moren Bertha arbejder som rengøringsdame og hjemmehjælper. Med kun en indkomst er penge altid en mangelvare i familien. De fire børn oplever dog fattigdommen forskelligt. For særligt Oscar og onkel Georg er fristelsen til at skaffe sig det, som de har brug for på ulovlig vis, stor. 
Onkel Georg er altid fuld af gode ideer til, hvordan de kan skaffe nogle penge, og han må som oftest alliere sig med Oscar, Anders og Bertram. Det gælder blandt andet i ”Kidnapning”, hvor onkel Georg vil skaffe 10.000 kr. ved at bortføre den seksårige rigmandssøn Bernhard de Mille. Planen går nogenlunde, indtil de får kidnappet det forkerte barn.  

Det mislykkede kidnapningsforsøg og de forviklinger, der følger i dets kølvand, er typisk for seriens seks bøger. Onkel Georgs store planer er på papiret gennemtænkte og lige til, men når de skal føres ud i livet, går det galt. Oftest fordi Bertram ikke er typen, der følger planer. Fordi han netop er et barn, er han styret af impulser og gør præcis, hvad han har lyst til.

Tematisk kredser bøgerne i Bertram-serien om sammenhold og om den lilles kamp mod den store. Anders, bøgernes fortæller, tager ofte afstand fra Georgs planer, men han ender ud af loyalitet alligevel altid med at deltage i hans svindelnumre. At holde sammen som familie er med andre ord vigtigere end Anders’ egne ønsker eller behov. Det er også i kraft af dette sammenhold, at de kan tage kampen op mod de rige, systemet og den sociale ulighed og fastlåsthed, som de oplever.