En populær forfatter

Professor i børnelitteratur Torben Weinreich, som har skrevet flere gode bøger om Bjarne Reuters forfatterskab, vurderede i 1996 (i bogen ”Reuters verden”), at der hver dag er 5000 danskere, som læser en bog af Bjarne Reuter! Der står mere end en kvart million Reuter-bøger på bibliotekerne (i 2004 var tallet ca. 305.000 bind), og der udlånes hvert år over en million Reuter-bøger. Det er altså ingen overdrivelse at sige, at Bjarne Reuter er en ekstremt populær forfatter.

Til de 5000 danske læsere kommer også mange udenlandske: Bjarne Reuters bøger er oversat til bl.a. hollandsk, norsk, svensk, spansk, tysk, engelsk, finsk, fransk, portugisisk og japansk.

Reuter har for sine bøger modtaget adskillige litterære priser og anerkendelser, bl.a. Kulturministeriets Børnebogspris (for En dag i Hector Hansens liv ) og Det Danske Akademis Silas-pris (for forfatterskabet). Og efter en afstemning i 1990 kårede boghandlerkæden Bog & Idé Reuter som ”Danskernes Yndlingsforfatter”.

Der er skrevet adskillige bøger om Bjarne Reuter og hans forfatterskab, og især har tre kritikere udmærket sig som Reuter-eksperter: Torben Weinreich, Gunnar Jakobsen og Steffen Larsen. Og som sidstnævnte engang formulerede det: ”Bjarne Reuter har ikke skrevet én dårlig bog. Nogle er mere letbenede end andre. Bevares! Men er det ikke, fordi de er ment sådan – letbenede? Nogle er dejligt platte. Andre eftertænksomme. Nogle er pedantiske med den historiske korrekthed, stemningen, duftene; andre uhyggelige, irriterende, spændende. Men de er alle sammen lige til at filmatisere.”