Baggrund

Citat
”Judith sendte en tanke tilbage til sin tid i slagterfaget. Hun kendte hver en sene af en dyrekrop, hver en knogle og hver en muskel, og blot ved at se på kødet kunne hun regne ud, hvilket liv dyret havde levet. Om det var noget værd.
Det var værre med mennesker. Fordærv var ret let at spore, men hvad der lå til grund for det, var ikke altid lige åbenlyst.”
”Slagteren i Liseleje”, s. 58.

Ane Riel blev født i Aarhus d. 25. september i 1971 som Ane Brahms Lauritsen. Hendes far var advokat, mens hendes mor arbejdede som børnebogsillustrator. I 1990 blev hun færdig som nysproglig student fra Marselisborg Gymnasium, og et år senere begyndte hun at læse kunsthistorie, men færdiggjorde aldrig studiet. I løbet af sin studietid blev hun betaget af jazzmiljøet, som gemte sig på de tilrøgede, brune og snuskede små spillesteder i Aarhus, særligt på den legendariske jazzbar Bent J. Jazzmusikken er forblevet hendes store lidenskab, og det var også i den forbindelse, at hun mødte sin nuværende mand, jazztrommeslager Alex Riel, som hun giftede sig med i 2002.

Da Ane Riel var 25 år, flyttede hun til København for at søge ind på Designskolens illustratoruddannelse, men kom ikke ind. I stedet fik hun arbejde på Storm P.-museet, hvor hun arbejdede i ni år. Sideløbende begyndte hun at skrive børnebøger med illustrationer af hendes mor, Mette Brahms Lauritsen. Den første bog ”Da mor og far blev skilt” blev udgivet i 2000. Udover børnebøger har hun skrevet undervisningsbøger til børn om kunst og arkitektur. Hendes første udgivelse i 1995 var ”Ind i maleriet”, en faglitterær bog om kunst, som hun skrev sammen med en medstuderende fra kunsthistorie.

I 2005 flyttede Ane Riel, hendes mand og hønsehunden Gandhi til den lille nordsjællandske by Liseleje; en travl og idyllisk ferieby om sommeren, men en ganske øde flække i vinterhalvåret. Det var livet i Liseleje, som inspirerede Ane Riel til at skrive sin første roman for voksne, ”Slagteren i Liseleje”, som udkom i 2013 og vandt Det Danske Kriminalakademis debutantpris. Romanen er ikke en krimi i traditionel forstand, men nærmere en ”idyl noir”, som forlæggeren har beskrevet den, idet hun arbejder med at beskrive det sociale miljøs kontraster i sociale miljøer. Hun er ikke kun inspireret af sit lokalmiljø, men også af sit eget kontrastfyldte liv, der er formet af både en borgerlig opvækst og et engagement i et farverigt og skævt jazzmiljø.

Ane Riel er senest blevet nomineret til DR Romanprisen 2016har vundet en række priser for sin anden roman ”Harpiks”, der udkom i 2015, og som får premiere som spillefilm i julen 2019.