Baggrund

Citat
”Det går langsomt. Han tager et par skridt, standser og klynker, går igen, standser og løfter en pote for at slikke sårene. Hvis han havde været en gammel hund eller en skabet ræv, ville han være faldet om på siden og være blevet liggende, indtil smådyrene kom til og åd resterne af ham. Den slags sker. Men han er stærk. Fortsætter.”
”Boys”, s. 204-5.

Anna Ringberg blev født i 1980 og voksede op i Nacka udenfor Stockholm sammen med sine forældre og sin storesøster. Hendes far var håndværker og hendes mor arbejdede i køkkenet i en børnehaveklasse. Som barn holdt hun meget af at tegne, mens hendes søster var mere optaget af at læse: ”Nogle gange sagde vi, at vi som voksne skulle skrive børnebøger sammen – hun som forfatter og jeg som illustrator. Jeg ville dog hellere være dyrlæge eller en, der fandt penge.” (Eget interview, 2012).

Som barn var Anna Ringberg genert og ukoncentreret i skolen og fik hjælpeundervisning de første år. Senere kom hun efter det, men det var først, da hendes søster begyndte at læse skønlitteratur, at Anna Ringberg også fik smag for at læse. Hun havde en engageret svensklærer i gymnasiet og fandt i denne periode ud af, at hun gerne ville skrive.

Drivkraften til at blive forfatter kom fra hendes læsende søster, en god lærer og et inspirerende miljø på universitetet: ”Jeg tror også, at det betyder meget at komme ind i engagerende og opbyggelige miljøer, hvilket jeg gjorde gennem at læse på universitetet. Der er jo så mange begavede mennesker, som aldrig skriver en bog eftersom det alternativ ikke fremstår realistisk, i hvert fald ikke hvis man ikke har virkelig god selvtillid fra begyndelsen.” Samtidig understreger Ringberg den nødvendige indre energi: ”Jeg begyndte at skrive dagbog som otteårig, og tror også det var vigtigt, da jeg fik vanen med at skrive for min egen fornøjelses skyld. Men så er det naturligvis vigtigt, at den grundlæggende drivkraft er der, og hvor den kommer fra – det er sværere at sige.” (Eget interview, 2012).

Efter gymnasiet studerede Anna Ringberg russisk på højskole i Sverige og Rusland. Senere er hun blevet bachelor i svensk fra Stockholms Universitet og har blandt andet arbejdet som forlagsredaktør, litteraturkritiker og lærer i svensk som andetsprog.

Som læser og kulturkonsument breder Anna Ringberg sig ud over både ny og ældre litteratur, faglitteratur såvel som romaner, essays og lyrik. Udover at læse litteratur får Anna Ringberg også input fra personlige blogs, chatfora, avisartikler, musik, kunst og film. ”Men allermest inspireres jeg af selve livet og menneskers ufiltrerede hverdagsfortællinger. Og faktisk er jeg meget inspireret af det miljø, jeg voksede op i og de mennesker, jeg mødte under min opvækst. ”Boys” skrev jeg nok med tanke på at venner derfra, også personer som normalt ikke læser så meget, skulle kunne tage bogen til sig. Også i den roman, jeg arbejder med nu, bruger jeg også mit opvækstmiljø som springbræt.” (Eget interview, 2012).

Efter at have boet nogle år i Berlin bor Anna Ringberg nu i Stockholm med sin sambo Kristian og deres whippethund Sonja. Hun har et deltidsjob som redaktør i det svenske forlagshus ”En bok för alla” og freelancer derudover som journalist og underviser i essayskrivning på Södertörns Högskola. Hun holder af at rejse, særligt til lande med interessante politiske forhold og en lærerig historie og hun har rejst i blandt andet Libanon, Syrien, Rusland og Burma. ”I januar 2010 rejste min sambo og jeg til Rangoon. Vi interviewede Aung San Suu Kyi og mange andre aktive inden for den burmesiske demokratibevægelse, og i november 2012 tager vi tilbage for at se, hvilken forandring der er sket.” (Eget interview, 2012).