Skeletter i skabet-serien

Citat
”En blodtåge opstår, når nogen har gjort noget så utilgiveligt, at hele byen er i fare,” sagde far. ”Af skam brækker slægtsskelettet sine knogler i stykker og lader sit rituelle blod lægge sig omkring byen.”
”Blodtåge”, s. 63.

Nicole Boyle Rødtnes’ ”Skeletter i skabet-serie” består af: ”Dødsbørn” (2010), ”Blodtåge” (2011), ”Ildfugl” (2012) og ”Gravslægt”(2013).

I Zantora har alle familier skeletter i skabet. Skeletterne husker alt, også det familierne helst så de glemte. Davie Valden bliver dog skuffet, da han møder sin families skelet første gang. De har tilsyneladende ingen hemmeligheder.

Nedslået over sin kedelige familie begynder Davie i lære som kloakpasser. Davie opdager, at hans læremester William skjuler et dødsbarn i sin kælder. Dødsbørn er født med et mærke i panden og dræber gennem berøring. Men William elsker sin datter Temate og ønsker ikke, at hun skal udsættes for eksperimenter på institutionen, hvor dødsbørnene indespærres. Davie bliver skræmt, men kommer hurtigt til at holde af Temate.

Da et dødsbarn flygter fra institutionen, opdager Davie, at hans familie ikke er så kedelig endda. Dødsbarnet er hans fætter Devon. Devon opsøger Davie og afpresser ham, da han opdager Temate. Prisen for Devons tavshed er høj, og før Davie ved af det, har han brudt adskillige love.

29857016

I andet bind får Davie en ny læreplads hos skeletinspektøren Edward. Sammen forsøger de at finde ophavsskelettet til blodtågen, der har sænket sig over byen. Blodtågen er frembragt af et skelet, der vil advare Zantora om, at indbyggerne er i fare.

Sammen med Edward kommer Davie på sporet af en sammensværgelse med tråde til den politiske top i Zantora. Under afhøringen af politikeren Adamos skelet går noget galt. Edward bliver dræbt, og Davie overlever med nød og næppe.

I tredje bind kommer Davie i lære hos flammetæmmeren Nila. Flammetæmmerne tæmmer ilden, der høstes fra ildøglerne, så den kan bruges af almindelige mennesker. Netop tæmningen og høstningen af ild er en kilde til konflikt mellem staterne Zantora, Portuena og Qvy.

Oprøret mod Zantora ulmer, og det bliver tydeligt for Davie og hans venner, at Adamo står bag. Med Devons hjælp har Adamo ryddet sine modstandere af vejen. Men oprøret slår fejl, da Devon beslutter sig for at gøre Zantora til dødsbørnenes by.

Tematisk kredser bøgerne om modsætningerne godt-ondt og rigtig-forkert og om gråzonerne ind i mellem. Davie er en atypisk helt, der af udefra kommende omstændigheder tvinges til at tage stilling til forskellige etiske problematikker. Er det f.eks. altid forkert at stjæle? Og har dødsbørn ret til et liv?

Selvom problematikkerne optræder i en fantasy-kontekst, er de almengyldige og kan således danne grobund for en videre diskussion i f.eks. undervisningssammenhæng.