Mærkelige Mynthe

Citat
”Det var mærkeligt med de kopper. Mærkeligt, at hun først så dem i drømmen og bagefter også i virkeligheden. Hun gav sig til at plaske vand i hovedet.”
”Mærkelige Mynthe”, s. 20.

Dorte Roholte var nomineret til Orlaprisen 2015 for ungdomsbogen ”Mærkelige Mynthe” (2013), som er den første i en serie på foreløbigt tre. Som titlen antyder, er Mynthe ikke en helt normal pige på 13. Natten før sin 13 års fødselsdag har hun en drøm om sig selv i et nyt hus, med en ny veninde og en ny dreng i tankerne. Drømmen bliver begyndelsen til en række episoder, hvor Mynthe kan forudsige ting, før de sker. Som f.eks. sin fødselsdagsgave, før den er pakket ud. Til at begynde med er det spændende, og hun deler sin hemmelighed med bedsteveninden Klara.

50825140

Som handlingen skrider frem, opstår en konflikt, der sætter Mynthe ud på et sidespor rent socialt, men tættere på at lære sig selv og sit ophav at kende. Ved hjælp fra sin farmor, der har samme evner, bliver Mynthe mere fortrolig med det, hun til en start fandt skræmmende. Sideløbende med det fremadskridende handlingsspor beskriver Dorte Roholte, hvordan det er at være en pige på 13. Med forelskelser, Facebook og forældre, der ikke altid forstår dig. ”Mynthe trykkede på accepter og følte sig flov og elendig, fordi hun havde hemmeligheder for Klara. Rasmus havde anmodet hende først, men det blev hun nødt til at skjule for Klara.” (s. 58). Det er i høj grad online, at kærligheden, venskaberne og konflikterne udspiller sig.

”Mærkelige Mynthe” er skrevet til læsere på samme alder som bogens hovedkarakter, og den forbliver befriende tro mod sin målgruppe. Blikket hæver sig ikke over begivenhederne, som de opleves af en teenager. Der findes ingen erfaringer at trække på. Alt opleves på ny og er enten ”fantastisk” eller en ”katastrofe”. En forelskelse kan opstå på et splitsekund, og en sms fra en ny dreng fylder i Mynthes tanker på linje med hendes forældres skilsmisse. Som voksen læser ved vi bedre, men forfatteren lader aldrig sin hovedkarakter i stikken.

Dorte Roholte har skrevet tre selvstændige bøger om pigen Mynthe. Hvordan det går med skilsmissen, skoleskiftet og den spirende forelskelse i drengen Markus kan man læse mere om i ”Mere mærkeligt med Mynthe” (2014).