Divergent 3: Fornyeren

Citat
”Evelyn prøvede at styre folk gennem at have kontrol over våbnene, men Jeanines ambitioner var større – hun vidste, at hvis man har kontrol over informationer – eller kan manipulere dem – så behøver man ikke bruge magt for at holde folk i uvidenhed og slaveri. De bliver der helt frivilligt. Det er, hvad bureauet – og formodentlig hele regeringen – gør: bilder folk ind, at livet kunne være meget værre, så de kan være rigtig glade for, hvad de har.”
”Fornyeren”, s. 300.

Tris og Four befinder sig stadig i det uroplagede Chicago i starten af sidste bind af Veronica Roths ”Divergent” trilogi, ”Allegiant”, 2013 (”Fornyeren”, 2014). Byens indbyggere ved nu, at de ikke er alene. Der findes mennesker på den anden side af det hegn, som omkranser Chicago, og de besidder en særlig magt over byen. Lokalt er byen underlagt de faktionsløses leder, Evelyns magt. Hun vil skabe et nyt samfund, uden faktioner, men våbnene og magtudøvelsen minder skræmmende meget om Jeanine Matthews strategi. Evelyn ønsker også ligesom Jeanine at skærme byens borgere mod verden uden for. Modstanden mod Evelyns regime tager form, og naturligvis er Tris og Four indblandet. De bliver del af en gruppe, som skal udforske det ukendte uden for hegnet. Ekspeditionen fører dem til et sted, hvor de forstår, at det de har oplevet i byen kun er en flig i et større net af magtudøvelse.

50997545

I ”Fornyeren” er fortællevinklen udvidet, så historien nu også fortælles fra Fours perspektiv. Vinklen skifter mellem ham og Tris og bringer på den måde nuancer til deres handlemønstre. De må begge finde sig selv i den verden, der nu har åbnet sig for dem. Deres verdensbillede har udvidet sig, og de føler sig pludselig meget små.

Den magtudøvelse, de indtil nu har kæmpet imod, er del af et langt større billede, og ved første øjekast er den nye virkelighed ikke nem at gennemskue. Folk her nyder tilsyneladende godt af den frihed, der kommer af ikke at være underlagt faktioner. Men selv i denne på overfladen frie og oplyste verden findes der hierarkier og hemmeligheder af fatal karakter. Tris og Four lærer begge hemmelighederne at kende, og på ny lægger de planer for at afsløre dem og bekæmpe hykleriet.

I løbet af trilogien har Tris og Four set og gjort ting, som har modnet dem med rekordfart. Deres tidligere bekymringer om faktioner og tilhørsforhold er blevet sat i perspektiv. De forstår, at de kan være meget mere, end nogle snævre identitetskategorier foreskriver. Følelsesmæssigt er de dog stadig på usikker grund. Men den tvivl Tris føler omkring sig selv og Four genfindes i hendes tvivl på systemet, og det er netop tvivlen, der kommer hende til gode i hendes kamp mod arrogance og hykleri.