Baggrund

Citat
”Tidsintervaller. Tolv år: murens fald. En uhåndgribelig tid. Og alligevel prøvede han at fornemme: Hvor meget vejer tolv år? Selvfølgelig forekom de sidste tolv år før murens fald ham at være uforholdsmæssigt meget længere end de tolv år derefter. 1977 – det var en evighed siden. 1989 – en udflugt i sporvogn. Men der var da sket en hel masse, eller hvad?”
”I tider med aftagende lys”, s. 26.

Eugen Ruge er født 24. juni 1954 i Uralbjergene i det vestlige Rusland. Han er søn af den østtyske historiker Wolfgang Ruge, som blev deporteret til Sibirien af de sovjetiske magthavere på grund af politiske uoverensstemmelser. Da Eugen Ruge var to år, kom han sammen med sine forældre til Østtyskland (tidligere DDR), hvor han voksede op. Efter en diplomuddannelse i matematik på Humboldt Universität i Berlin blev han videnskabelig medarbejder på Det Centrale Institut for Geofysisk i Potsdam. I 1986 begyndte han at arbejde som dokumentarfilmsinstruktør, manuskriptforfatter og oversætter for tv-stationer og teatre. Han var bl.a. med til at lave dokumentarprogrammer for det statsejede DEAF Studio. I 1988 udvandrede Eugen Ruge til Saarbrücken i Vesttyskland. Siden 1989 har han hovedsageligt arbejdet som forfatter og oversætter for teater og film samt som underviser på Berlins Universitet for Kunst. Han er far til fire børn og bor Berlin.

I 2011 debuterede Eugen Ruge som romanforfatter med romanen ”In Zeiten des abnehmenden Lichts”. På dansk udkom bogen i 2012 med titlen ”I tider med aftagende lys”. Bogen er skrevet på baggrund af hans families historie i et Tyskland præget af den kommunistiske Sovjet-tid og gav ham i 2011 den tyske litteraturpris Deutscher Buchpreis, bl.a. med begrundelsen, at historien er humoristisk og underholdende samtidig med at den fortæller historien om socialismens utopi og dens gradvise opløsning.

Eugen Ruge selv har altid holdt en vis distance til socialismen, fortæller han: ”Jeg havde altid vidst, hvordan det stod til med socialismen. Jeg var altid distanceret fra den og aldrig ideologiseret. Tværtimod har jeg altid været påpasselig med alle allerede fastlagte tankesæt og skræmt af, at mennesker er parate til at acceptere uhyrligheder for at få situationer og begivenheder til at passe ind i deres verdensbillede.” (Jens Malling: Opgør med myter om DDR. Jyllands-Posten, 2012-09-30).

Til trods for hans kritik af DDR er meningen med ”I tider med aftagende lys” ikke at moralisere eller afskrive republikken: ”Jeg har ingen dagsorden eller bagtanker med bogen og vil ikke overbevise nogen om noget (...) Jeg fortæller om livet i DDR, og at det var værd at leve. Det var ikke andenrangstilværelser, som det ofte bliver fremstillet i dag. Men selv det bliver kontroversielt i den nuværende samfundskontekst, for der skal man helst fordømme tiden i DDR over en bred kam,” siger han. (Jens Malling: Opgør med myter om DDR. Jyllands-Posten, 2012-09-30).