Thomas Rydahl er født i Aarhus i 1974 og har skrevet historier siden barndommen. Som kun 17-årig vandt han Politiken og Gyldendals novellekonkurrence med novellen ”Forever Young”. En nyhed han efter eget udsagn modtog med ungdommelig arrogance. Han var overbevist om, at nu lå verden åben for ham og har begejstret skrevet lige siden: ”Siden jeg ’debuterede’ med min vindernovelle i 1992, har jeg skrevet på forskellige romaner: En thriller, en ungdomsroman, et drama, en børnebog. De ligger begravet dybt nede i min dropbox. Midt i skriveriet stiftede jeg familie og fik noget fast arbejde, hverdagen blev mere udfordrende, og det krævede utroligt meget disciplin at fastholde de daglige skriverier, og ikke mindst at styre udviklingen af en roman, en lang tekst." (Thomas Rydahl: Hvorfor er der gået så lang tid før du er klar med din debutroman? Thomasrydahl.com, 2014). I 1997 kom Thomas Rydahl ind på Forfatterskolen, hvilket har udviklet hans sans for læsning og fornemmelse for sprog samt en – til tider lidt for veludviklet – sund kritisk sans.
I 2011 var Rydahl med sin familie på ferie på den kanariske ø Fuerteventura. Efter en taxatur skulle Rydahl samle sin bagage op fra taxaens bagagerum, hvor han fik øje på chaufførens guitar. Det gav ham ideen til karakteren Erhard Jørgensen, der er hovedperson i debutromanen ”Eremitten” fra 2014 og ligeledes i de to næste bind i trilogien; ”De savnede” fra 2016 og ”De tre paver” fra 2019.
”Eremitten” skrev han i fritiden ved siden af arbejde og familieliv. Hver søndag sad han på kunstmuseet Louisiana med en kop sort kaffe og skrev på den debut, der kort tid efter udgivelsen modtog Debutantprisen på Bogforum. I den forbindelse sagde Rydahl selv om sin flid: ”Måske fordi jeg har knoklet sådan, føles det ikke som en debutantpris, men mere som en flidspræmie, jeg har fået,” (Trine Munk-Petersen: Hæder til 40-årig debutant. Berlingske, 2014-11-07).
At der skulle så mange år mellem novellekonkurrencen og romandebuten hænger sammen med den modenhed, det kræver at strukturere og finde stof til en roman, fortæller Rydahl: ”Når jeg ser tilbage, er det noget af det, modenhed og erfaring gennem årene har lært mig: At orkestrere en historie, at udvikle karakterer, og stille og roligt få værket på plads. (…) Jeg skulle lige modnes – af livet og af skrivearbejdet. Måske har Klaus Rifbjerg alligevel lidt ret: Det er gavnligt at komme lidt ud på salatfabrikken, eller hvad det er han plejer at sige.” (Thomas Rydahl: Hvorfor er der gået så lang tid før du er klar med din debutroman? Thomasrydahl.com, 2014).
Udover universitetsstudier i filosofi og psykologi har Rydahl taget en coachuddannelse og er uddannet brandmand. Siden 2001 har han arbejdet professionelt med storytelling og strategi inden for kommunikation, og han har oversat et par romaner af den amerikanske forfatter Malcolm Gladwell. I 2019 udgav Thomas Rydahl sammen med forfatterduoen A.J. Kazinski krimien ”Mordet på en havfrue” og i 2021 udgav han i eget navn den selvstændige ”Forførernes klub”.