Mennesker mødes – og sød musik opstår i hjertet

Citat
”Da følte Mary Black sit hjerte banke, som ville det slå brystet i stykker – hun kastede armene om halsen på Slim og Brooklyn Bruce og råbte: – Nu vil jeg have jer begge to i sengen i aften – kys mig – begge to.”
”Mennesker mødes – og sød musik opstår i hjertet”, s. 88.

Jens August Schade var i egen selvforståelse først og fremmest digter, men hans største sællert var romanen ”Mennesker mødes – og sød musik opstår i hjertet” fra 1944. Titlen er ligesom Schades digtsamling ”Kærlighed og Kildevand” fra 1936 blevet et alment kendt mundheld på dansk, og bogen blev trykt i tusindvis af eksemplarer. En del af bogens gennemslagskraft skyldes også, at den blev genstand for en del vrede (og begejstring) på grund af de talrige eksplicit erotiske scenerier, man støder på under læsningen.

I en tumultagtig handling følger vi en række personer rundt i verden (Brønshøj og storebæltsfærgen inkluderet), og konstant udvikler figurernes færd sig i erotisk retning.

I et af de mange kærlighedsfulde træf, som Schade skriver frem i ”Mennesker mødes”, møder læseren for eksempel husfruen Evangeline Hansen fra Brønshøj, som får besøg af sin elsker, den unge Hans Madsen fra ”miniaturebyen Skanderborg”, lige så snart hendes mand Sjalof tager ind på teatret for at arbejde. Straks slås en masse uanstændige temaer an: Utroskab, ekstatiske sexlege og alle de fatale (men også livsbekræftende) følger, det kan have at udfordre de stramme regler for ordentlig borgerlig livsførelse.

At ”Mennesker mødes” fik stor kommerciel succes skyldes nok, at der har været et stort marked for litteratur i den mere lumre afdeling. Her var Schade en af de danske forfattere, som var med til at bryde grænser ned og hjalp til med at bane vej for ungdomsoprørets seksuelle frigørelse i 1960'erne. Sex har siden fejret sin sejrsgang i det offentlige rum, og derfor kan Schades tekst, som var ganske skandaløs i sin samtid, i dag synes lidt ufrivilligt komisk på samme måde som en sengekantsfilm. Det ændrer dog ikke på, at ”Mennesker mødes” sendte et markant budskab til sin tid: Fri kærlighed er en sand velsignelse, og den gamle ordens strenge seksualmoral hører fortiden til. 

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Mennesker mødes - og sød musik opstår i hjertet"