Sjov i Danmark – Eller Som man ser det

Citat
”Det land, vi kalder vort, er givet os af Gud/ med mer end 100,000 tønder land,/ vort flag er stolt og bæver i vestenvindens brise/ og vidner om tekstilens høje stand”
”Sjov i Danmark”, s. 82.

Jens August Schades anden udgivelse, ”Sjov i Danmark” fra 1928, er forfatterskabets mest sammenhængende værk rent handlingsmæssigt.

Det er en selvbiografisk skildring af den lille Sjov (Schades alter ego), som vokser op i byen Skæve (Skive, naturligvis), kommer på Katedralskole i Skoleborg (Viborg) og til sidst ender i storbyen København, hvor han konfronteres med tidens ideologier, de kedelige studier samt en fattigdom og ensomhed, som til sidst er ved at drive ham ud på selvmordets rand. Men så kommer erkendelsen: Sjov skal være kunstner og ”skal i sorgen høre livets røst/ og gå med barnesjæl igennem Danmarks land/ og bladre i en bog til alles trøst” (s. 132).

”Sjov i Danmark” har udover sin undertitel ”Eller Som man ser det” også fået betegnelsen ”satirisk sangværk” af forfatteren. Formelt er bogen opdelt i 54 sange, som igen er opdelt i to dele, ”I Landet” og ”I Storbyen”, igen er første del delt i to mellem Skæve og Skoleborg. Alle sangenes strofer består af fire verslinjer med enderim mellem enten 2. og 4. vers, eller 3. og 4. Hver sang indledes med et ”MAN SER”, hvor læseren får malet et lille billede af bogens 3. personsfortæller.  

Ud over at være en selvbiografisk kunstner-”roman” er ”Sjov i Danmark” også som titlen antyder et portræt af Danmark i begyndelsen af det 20. århundrede. Schade dvæler ved forskellene mellem land og by, han beskriver skolevæsnets bagstræberi og byens skarpe sociale skel. Især i bogens længste sang ”Læren om staten” (s. 81-89) får Schade tegnet et satirisk og ironisk portræt af Danmark, som godt kan lide at puste sig op, men som ikke desto mindre i forfatterens linse fremstår som et lille, sødt land.

På samme tid er ”Sjov i Danmark” en kunstnerfødsel og et drillende Danmarksportræt. Ideologier og nationale fællesskaber fremstår lidt grinagtige, mens skaberindividets kamp for at finde sig selv fremstår som bogens vigtigste budskab.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Sjov i Danmark"