Forfatteren Kristian Bang Foss skildrer i sin roman ”Stormen i 99” fra 2010 en gruppe lagerarbejdere. Mens hovedpersonerne i Bang Foss’ roman arbejder på et lager på Amager, er jeg-fortælleren i Jacob Skyggebjergs debutroman ”Vor tids helt” i aktivering på en småkagefabrik. I begge de to bøger er der tale om realistiske fortællinger med udgangspunkt i skæbner fra den nederste del af samfundet. Hos både Bang Foss og Skyggebjerg finder man ligeledes morsomme og ironiske skildringer af dagligdagens absurditeter og tragikomiske scenerier.
Med deres rå realisme og skildringer af skæbner på samfundets bund er Jacob Skyggebjergs værker også blevet sammenlignet med Jakob Ejersbos debutroman ”Nordkraft” fra 2002, som blev filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005. Skildringer af det alment menneskelige i et misbrugsmiljø er noget af det, bøgerne har til fælles. Jonas T. Bengtsson er en tredje forfatter, som er kendt for sine socialrealistiske skildringer af en dansk nutidsvirkelighed i bøger som ”Aminas breve” (2005) og ”Submarino” (2007), som også begge to er omskabt til film.
Flere nyere danske forfattere har, ligesom Skyggebjerg gør det i sin bog ”HJÆLP - Vidnesbyrd fra den danske retsstat, ET JUSTITSMORD”, skildret indlæggelser på psykiatriske afdelinger i deres værker. To eksempler kunne være Bjørn Rasmussens digtsamling ”Ming” fra 2015 og Karen Fastrups roman ”Hungerhjerte” fra 2018.