Med sin anden roman bevæger Jacob Skyggebjerg sig væk fra det autofiktive for i stedet at skildre syv meget forskellige kvinder. Romanen ”Hvad mener du med vi” fra 2015 er en slags kollektivroman om syv kvindelige forfattere, der er på skriveophold på en jysk højskole. Romanens karakterer kommer fra hver deres del af det danske samfund, og med skildringen af deres livshistorier og politiske holdninger præsenterer romanen et billede af Danmark.
52095506
I starten af romanen introduceres kvinderne i korte kapitler inden afrejsen til Jylland, ligesom der i slutningen af romanen zoomes ind på hver af de syv skribenter. Romanens midterdel følger i kronologisk rækkefølge en uge på højskolen og består primært af de syv kvinders samtaler, mens de drikker kaffe, spiser middag, mødes på terrassen eller drikker sig fulde. Ydre beskrivelser sættes sammen med lange dialoger eller uddrag af samtaler, ofte med en ironisk distance til personerne. En ironi, som ligeledes er til stede som selvironi hos personerne – som da kvinderne diskuterer politik, og Jette fortæller, at hun altid stemmer på SF: ”Det har jeg altid gjort, det gør vi i min familie. SF, det er det eneste rigtige. Ligesom vi kun kører Fiat. Jeg er Fiat-fan står der på et klistermærke i bagruden af min eksmands bil.” (s. 171).
Kvinderne skildres i romanen især gennem deres meningstilkendegivelser og sproglige tone. Romanen inddrager desuden skribenternes egne tekster. Hver aften skiftes de syv kvinder til at læse op af deres igangværende arbejde, og hvert tekstuddrag indgår som afsnit i romanen.
Bogen er fortalt med en realistisk skildring af en genkendelig nutidsvirkelighed, som dog kombineres med opdigtede navne på bl.a. steder og aviser: ”Folkeekspressen og Den Saglige og Læserens. Hun har ikke selv tid til at læse dem, synes hun, men selvfølgelig, det ville også se dejligt korrekt højskoleagtigt ud, hvis hun sad og læste i en af dem, når den første forfatter trådte ind ad døren” (s. 55).
”Hvad mener du med vi” blev nomineret til DR Romanprisen.