NW

Citat
”’Jeg har noget at fortælle,’ sagde Keisha Blake og forklædte sin stemme med sin stemme.”
”NW”, s. 372.

Titlen ”NW” er en postkode, der dækker et nordvestligt hjørne af London. Og det er denne rå og kulørte bydel, som Zadie Smith portrætterer i sin fjerde roman, ”NW” fra 2012 (”NW”, 2013). Centralt i portrættet står de to handlingsbærende veninder Leah Hanwell og Nathalie De Angelis (født Keisha Blake). De er bundet sammen af en dramatisk barndomshændelse og har delt en ungdom i det socialt belastede kvarter. Nu er de begge i 30'erne. Leah var den populære pige i skolen, der nu har et dårligt arbejde i kommunen og i det skjulte tager p-piller. Hun er gift med frisøren Michel, der har fransk/algerisk oprindelse. Keisha var den generte og kristne sorte pige, der kæmpede sig et par trin op af den sociale stige, blev advokat, gift med den børsspekulant og skiftede navn. På overfladen skinner billedet af den lykkelige og succesfulde familiemor.

50650979

Romanen handler om, hvordan ens baggrund bliver ved med at spøge og definere én – også selvom man flytter sig fra den både økonomisk og kulturelt. Den viser de to hovedpersoner i deres uforløste og triste jagt på lykken. Portrættet af bydelen omfatter et bredspektret katalog af karakterer fra tiggeren og pusheren til advokaten og hendes lige.

”NW” er mere råt og fragmenteret skrevet end Smiths tidligere værker, romanens fremstillingsform ændrer sig undervejs. Der er traditionelle kapitler, men ind imellem optræder også korrespondancer, knækprosa-agtige afsnit og skarpe enkeltiagttagelser, ligesom en del af bogen følger en dag i bipersonen Felix’ liv. Eksempelvis redegøres der for Keishas liv med en slags listeform, hvor 185 nummererede afsnit skildrer afgørende hændelser som kronologiske perler på en snor. I ”NW” er sproget også anderledes og hårdere end tidligere. Smiths flydende fremstilling er her afløst en mere konstaterende og brat tone. Den mere usammenhængende og hårde stil passer glimrende til fremstillingen af den bydel, der i grunden er romanens hovedperson, så indholdet understøttes af de strukturelle og sproglige former.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "NW"