Om skønhed

Citat
”Men i dag følte Howard sig selv som fange i maleriets sfære. Han kunne se sig selv ligge på det selv samme bord med en hud, der var hvid og færdig med verden, og armen skåret op, så de studerende kunne undersøge den.”
”Om skønhed”, s. 200.

I 2005 udgav Zadie Smith ”On Beauty” (”Om skønhed”, 2007). Familien Belsey er en amerikansk middelklassefamilie, der bor i New England i det nordøstlige hjørne af Amerika. Faderen Howard er britisk og underviser i kunsthistorie på det fiktive universitet Wellington. Moderen Kiki er af afrikansk afstamning, arbejder som sygeplejerske og hendes slægt har en fortid som slaver. Sammen har de tre børn, der hver især søger deres identitet i forskellige retninger.

Den ældste søn Jerome har med sit tilvalg af kristendommen gjort et stille oprør imod den sekulære og venstreorienterede familie, datteren Zora går i sin fars fodspor og studerer på hans universitet, og den yngste søn Levi dyrker den afroamerikanske kultur, dens sprog og hiphoppen. Romanen følger en række forstyrrelser og begivenheder i familiens liv over et års tid, hvor især dens forhold til en anden familie er af afgørende betydning. For de mange tråde til den konservative familie Kipps, der også flytter til kvarteret, sættes i svingninger, filtres sammen og danner nye knuder.

26746647

”Om skønhed” er en løs gendigtning af den engelske klassiker ”Howards End” af E.M. Forster fra 1910, som Smith har adapteret og forskudt til sin samtid og et amerikansk universitetsmiljø. Som i forlægget handler ”Om skønhed” også om de indbyrdes relationer imellem forskellige familier, og romanerne har adskillige parallelle handlingsmotiver.

Romanen favner bredt i sin fremstilling af de forskellige figurers problemer, udfordringer og konflikter, og fordi fortælleren skifter perspektiv imellem karaktererne og følger deres handlingslinjer, får læseren indblik i deres tanker, motiver og hemmeligheder, så skildringen bliver mere kompleks. I sin form minder romanen om ”Hvide tænder” – blot er handlingen rykket til et andet miljø, selvom mange af figurernes udfordringer strukturelt ligner debutromanens. Også her går børnene af de kulturelt blandede ægteskaber deres egne veje, imens forældregenerationen fremstår hyklerisk, amoralsk og løgnagtig – men aldrig usympatisk. ”Om skønhed” er en skarp og facetteret skildring af livet i et multikulturelt amerikansk universitetsmiljø og af en familie, der slår sprækker, imens den prøver at holde overfladen intakt.

SE OGSÅ LÆSEKOMPAS.DK: Bøger, der minder om "Om skønhed"