Baggrund

Citat
”Jeg gider ikke skrive mere om mobning. Og jeg gider ikke bruge det ord. Mobning. Det lyder så pisse offeragtigt. Jeg gider ikke være offer. Det er mig, der styrer det her. Jeg skrider. Jeg er færdig med det her lorteliv!”
”Kære dødsbog”, s. 30.

Sanne Søndergaard er født og opvokset i 1980’ernes Ikast midt i Jylland med et klassisk parcelhuskvarter som ramme. Selv mener hun, at det midtjyske kunne have haft en helt anden betydning for hende, hvis hun var blevet født som dreng, for som hun siger i et interview til Jydske Vestkysten i forbindelse med udgivelsen af sin tredje ungdomsroman om en ung soldat i Afghanistan: ”Hvis jeg ikke havde været en pige, var jeg måske blevet en af dem” (Berit Holbek Jensen: Tæt på drengene. Jydske Vestkysten, 2012-07-19). Og med dem mener hun udkantsknægtene, som nemt går i hundene. Hun siger: ”De her fyre har ikke noget arbejde, og deres eneste mål har været at spare op til en bil. Det er ret kortsigtet. De sidder bare dér uden at komme videre, mens pigerne typisk flytter til storbyerne for at få sig en uddannelse. Så de kan ikke engang finde en kæreste.” (Berit Holbek Jensen: Tæt på drengene. Jydske Vestkysten, 2012-07-19.)

Men Søndergaard var ikke som dem, selvom hun deler deres kærlighed til biler. På hendes hjemmeside kan man læse, at hendes pt. største kærlighed: ”holder parkeret ved fortovskanten med sænket undervogn og alufælge”. Men bilen var ikke hendes eneste mål. Hun forlod Ikast efter at være blevet student fra Ikast Gymnasium i 1999. I 2004 blev hun færdig som journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, og siden har hun studeret Kvinde- og Kønsstudier på Københavns Universitet.

Selvom meget af hendes arbejde efter Journalisthøjskolen har handlet om at skrive og formidle, har hun aldrig arbejdet som klassisk journalist – måske fordi hun savnede humoren i journalistikken. I hvert fald begyndte hendes karriere med stand-up – en genre, hun dog mener, minder om journalistik blot mindre nuanceret, for som hun siger: ”Jeg har altid været vild med stand-up, og det er jo egentlig meget det samme som journalistik. Det er jo at vende nogle emner på en meget skarpvinklet og spids måde. Jeg synes, at fordelen ved stand-up er, at jeg ikke behøver at være nuanceret.” (Cathrine Borup Bloch: Sanne Søndergaard: Den skarpvinklede komiker. Lixen, 2011-03-31).
 
Søndergaard siger, hvad hun mener – både i sine stand-up-shows, i sine klummer og i sine bøger. Hun vil gerne høres, og derfor var hun heller ikke i tvivl, da Gyldendal i 2008 spurgte, om hun ville skrive en ungdomsbog. Det blev til debuten ”Kære dødsbog”, og Sanne Søndergaard kunne tilføje endnu en titel til cv’et. 


I dag lever hun både som stand-up-komiker, foredragsholder og forfatter.