Hell man

Citat
”Jeg er nået til et punkt i mit liv, hvor jeg enten kan tage amfetamin eller tage i krig. Så enkelt kan det gøres op, der ligger min fremtid. Og så kan politikere og andre fatsvage voksne ellers nok så meget sige at unge i dag har alle muligheder i verden. Der, hvor jeg kommer fra, er der kun de to.”
”Hell man”, s. 44.

Sanne Søndergaards tredje ungdomsroman ”Hell man” fra 2012 er et portræt af den unge mand Thor, der dagen før sin 21-års fødselsdag rejser i krig. Sammen med en gruppe bestående af unge mænd og nogle få kvinder lander han i Helmands bæbrune trøstesløshed. Her skal han deltage i en krig, som mange ikke forstår, at han er rejst ud for at være med i. Allermindst hans mor. Men Thor synes ikke, at han har haft noget andet og bedre valg. Skive, hvor han er vokset op, har været ved at kede ham ihjel længe, og livet sammen med en enlig mor har, som han udtrykker det, begravet ham i moderkød. Som han ser det, er krigen hans eneste udvej. Derfor har han meldt sig frivilligt til krigen i Afghanistan.

29436185

Det er tydeligt, at Sanne Søndergaard har lavet et kæmpe researcharbejde til ”Hell man”, og de detaljerede beskrivelser fra lejren vidner om, at hun selv har været der.

Romanen giver således et unikt indblik både i den militære jargon og soldaternes interne sprog. Den fremstiller krigen fra soldaternes synsvinkel uden dømmende forfatterkommentarer. Således er ”Hell man” blottet for politiske budskaber for eller imod Danmarks deltagelse i krigen.

Romanen veksler mellem afsnit, der handler om livet før udsendelsen og livet i lejren. Med denne vekslen skaber Søndergaard en stærk kontrast mellem Thors opgivende bitterhed og krigens barske realiteter. Romanen fortælles af Thor, og veksler som Søndergaards to tidligere romaner mellem dialog, indre monolog og handlingsbeskrivelser.

”Hell man” giver et troværdigt portræt af en ung, desillusioneret mand, og samtidig giver den et præcist og skræmmende indblik i krigens rædsler og angstens anatomi.