Baggrund

Jan Solheim er vokset op på Amager og gik som 15-årig på et tegnehold på Københavns Ungdomsskole, parallelt med skolegangen i 10.-klasse. På ungdomsskolen fik han kontakt til en tegner, der arbejdede på en lille privat tegnestue. Her blev han tilbudt en plads, og han var ikke et øjeblik i tvivl om, at dét skulle prøves af. Det valg har han ikke fortrudt siden.

Siden har Solheim arbejdet med illustration på mange forskellige måder: En kort periode på et reklamebureau, som farvelægger af avisstriber, med tegnefilm som ”Jungledyret Hugo”, ”Hjælp jeg er en fisk”, ”KatjaKaj” og ”BenteBent” m.fl. samt med bladillustration. I dag arbejder han primært med at illustrere bøger og med tegneserier.

Han henter inspiration til sit mangfoldige udtryk rundt omkring i kunsten, ikke blot hos tegnere og forfattere, men også hos f.eks. instruktøren Woody Allen, musikerne David Bowie og Annie Lennox og maleren Picasso. Og så er han i øvrigt ikke helt begejstret for idéen om at trække nogen frem på bekostning af andre, fordi der er så mange, der gennem tiden har inspireret på forskellig vis. Så de nævnte er faktisk blot en brøkdel af det samlede billede: ”Det er næsten umuligt for mig at vælge nogle få ud..... der er så utrolig mange andre, og det skifter jo over tid, sådan noget.” (Nana Bugge Rasmussen, interview med forfatterweb oktober 2015).

Efter mange år i København er Jan Solheim flyttet på landet med sin familie. Han betegner det som et stort vendepunkt i livet: ”Det har krævet lang tids omstilling, men jeg oplever nu en (for mig) helt ny form for fordybelse og inspiration i mit arbejde. Jeg vil klart anbefale det.” (Nana Bugge Rasmussen, interview med forfatterweb, oktober 2015).