Jan Solheim
Foto: Maria Isenbecker

Jan Solheim

journalist Nana Bugge Rasmussen, iBureauet/Dagbladet Information. 2015. Opdateret af Nana Bugge Rasmussen, Bureauet, februar 2020.
Top image group
Jan Solheim
Foto: Maria Isenbecker

Indledning

Jan Solheim har illustreret en bred vifte af publikationer – langt over 150 – fra fagbøger for børn og voksne over sci-fi-romaner til den nyeste Rasmus Klump-udgivelse. Hans tekniske dygtighed er gennemgående, og han skifter stil så sikkert, at hans vidt forskellige visuelle universer på ingen måde smitter af på hinanden. Han mestrer både den helt klassiske Klump-tegneserie og ”Gamerz”-seriens mere moderne sci-fi-stil.

 

47250269

Blå bog

Født: 1971, København.

Uddannelse: Autodidakt illustrator.

Debut: Slim nr. 7 (Antologi). Forlaget Tellerup, 1990.

Priser: Prisen for bedste tegneserie ved tegneseriefestivalen i Kemi, Finland:

2.-prisen i 2002, 1.-prisen i 2003. Seriejournalens tegneseriepris ”Årets Tegneserietegner 2006”. Gyldendals Frøsnapperpris, 2010. Orla-prisen 2019 for ”Guld på hjernen” fra serien ”Drengen der fik ting i hovedet”.

Seneste udgivelse: Abekongens hævn. Gyldendal, 2019. (Gamerz, 8).

Inspiration: Robert Crumb (tegneserieforfatter/tegner), Chester Brown (tegneserieforfatter/tegner), André Franquin (forfatter/tegner), Moebius (tegner), Jan Lööf (tegner/forfatter), Roald Dahl (forfatter), Arne Ungermann, Ib Spang Olsen, Astrid Lindgren.

Artikel type
illustratorer

Baggrund

Jan Solheim er vokset op på Amager og gik som 15-årig på et tegnehold på Københavns Ungdomsskole, parallelt med skolegangen i 10.-klasse. På ungdomsskolen fik han kontakt til en tegner, der arbejdede på en lille privat tegnestue. Her blev han tilbudt en plads, og han var ikke et øjeblik i tvivl om, at dét skulle prøves af. Det valg har han ikke fortrudt siden.

Siden har Solheim arbejdet med illustration på mange forskellige måder: En kort periode på et reklamebureau, som farvelægger af avisstriber, med tegnefilm som ”Jungledyret Hugo”, ”Hjælp jeg er en fisk”, ”KatjaKaj” og ”BenteBent” m.fl. samt med bladillustration. I dag arbejder han primært med at illustrere bøger og med tegneserier.

Han henter inspiration til sit mangfoldige udtryk rundt omkring i kunsten, ikke blot hos tegnere og forfattere, men også hos f.eks. instruktøren Woody Allen, musikerne David Bowie og Annie Lennox og maleren Picasso. Og så er han i øvrigt ikke helt begejstret for idéen om at trække nogen frem på bekostning af andre, fordi der er så mange, der gennem tiden har inspireret på forskellig vis. Så de nævnte er faktisk blot en brøkdel af det samlede billede: ”Det er næsten umuligt for mig at vælge nogle få ud..... der er så utrolig mange andre, og det skifter jo over tid, sådan noget.” (Nana Bugge Rasmussen, interview med forfatterweb oktober 2015).

Efter mange år i København er Jan Solheim flyttet på landet med sin familie. Han betegner det som et stort vendepunkt i livet: ”Det har krævet lang tids omstilling, men jeg oplever nu en (for mig) helt ny form for fordybelse og inspiration i mit arbejde. Jeg vil klart anbefale det.” (Nana Bugge Rasmussen, interview med forfatterweb, oktober 2015).

Doktor Z 2 – Tidspillerne

”Alle i byen sagde, at doktor Zakarov var tosset. Postbuddet sagde det, og skraldemanden sagde det, og lærerne på skolen sagde det. Viggos mor og far sagde det også. Splitterravende tosset. Bare navnet: doktor Zakarov. ”Der kan man allerede høre, hvor tosset han er,” sagde folk. ”Det er der jo ikke nogen normale mennesker, der hedder.” Alle sagde det, på nær Viggo og Mylle. De var nemlig de eneste i byen, der faktisk kendte doktor Zakarov og havde talt med ham.”
”Tidspillerne”, s. 19.

Anden bog i Jan Solheim og forfatter Kasper Hoffs serie ”Doktor Z” hedder ”Tidspillerne” (2011) og handler om vennerne Mylle og Viggo, der har et særligt bekendtskab, Doktor Zakarov, som resten af byen mener er skingrende skør. En dag får de lov at følge med på det naturhistoriske museum, hvor Zakarovs ven Professor Graversen har gjort et fund: Et skelet fra stenalderen. Graversen er dog meget frustreret, for i skelettets hånd ligger et Slejfer-kort. Og sådan nogle havde man som bekendt ikke i stenalderen, så nu er Graversen overbevist om, at ingen vil tro hans ekstraordinære fund. Mylle taber både næse og mund: han mistede nemlig netop dét kort samme morgen.

Doktor Z regner den snart ud: Han har nemlig lavet nogle såkaldte tidspiller, som kan bringe mennesker frem og tilbage i tiden. Mylle og Viggo har tidligere på eftermiddagen plaget om at få lov til at prøve dem, men Doktor Z ved, hvor farligt den slags kan være, så han afviste blankt. Nu konkluderer han, at eftersom Mylles kort er landet i stenalderpigens hånd, må de to drenge alligevel have været der. Altså er der ikke andet for end at rejse lynhurtigt frem og tilbage mellem stenalderen og nutiden for at genoprette balancen mellem tid og rum.

28844697

Solheims illustrationer er sort/hvide og med en enkelhed i stregen, der dog rummer, hvad der skal til for at lade fantasien lege videre: Som f.eks. på side 62 hvor Mylle og Viggo netop er landet i stenalderen og står måbende i en skov. Alt sammen beskrevet gennem et enkelt udtryk – ingen buttede sangfugle eller naturalistiske florabeskrivelser her – men alligevel forstår vi situationen: den ukendte og underlige natur, drengenes rådvildhed. Tegningerne er på én gang tidstypiske og tidløse: Mylle og Viggo er beskrevet i en stil, som ethvert stort barn i dag vil kunne identificere sig med: Gummisko og stylet hår f.eks., men også med et udtryk, som børn gennem de seneste 100 år nemt ville kunne afkode.

Da bogen jo ikke er en tegneserie, men netop en illustreret historie, har Solheim nøje valgt og fravalgt hvilke elementer, der skal illustreres. Disse valg og fravalg understreger fint bogens temaer som venskab, mod og solidaritet – og ikke mindst genialitet over for normalitet, som er en kontinuerlig konflikt inkarneret i Doktor Zakarov. 

Gamerz 2 – Gudernes Maske

”De andre har allerede logget på, og hænger og venter på dem mellem stjernerne. Princess løfter hånden, som om hun siger hej. Wizard sætter håndfladerne mod hinanden og bukker som en inder. Igen bliver Timmo slået af forundring over dybden i universet og mængden af stjerner. Vægtløsheden kilder i maven. Han føler, han kunne hænge her og svæve i timevis, men det er der selvfølgelig ikke tid til.”
”Gudernes Maske”, s. 44.

I 2014 udkom ”Gudernes Maske”, der er andet bind i ”Gamerz”-serien, der er skrevet af Kasper Hoff og illustreret af Jan Solheim. Det handler om Tim, der er helt besat af at spille computer. I skolen lærer han Anna at kende, som han faktisk kender i forvejen i den virtuelle verden, hvor hun kæmper på hans hold De Ukendte under navnet Croxx. Takket være hendes mellemkomst kan Tim snige sig til at spille med i 2. runde af den tophemmelige turnering Galaxy. De Ukendte skal forhindre en azteker-stamme i at gennemføre et ritual, der vil gøre dem uovervindelige for Hernán Cortés' hær. Holdet kæmper bravt og gør kål på mange indianere, inden handlingen tager en uventet drejning, som naturligvis ikke skal afsløres her. Sikkert er det i hvert fald, at Tim vender tilbage til den virkelige verden ikke så lidt klogere end før.

51146204

”Gudernes Maske” bevæger sig i tid og rum mellem den virkelige og den virtuelle verden. Dette illustreres sprogligt ved at afsnittene i den virkelige verden fortælles i datid, mens alt i den virtuelle verden skildres i en nutidsform, der minder om journalisternes aktualiserende præsens. Og så illustreres det visuelt, da den virkelige verden er sort/hvid, mens den virtuelle er i farver. Alle afsnit fortælles i 3. person. Den vigtigste biperson er Anna, der repræsenterer intelligens, ordentlighed og kreativitet, såvel i den virkelige som i den virtuelle verden.

Den dobbelte virkelighed har været inspirerende for Solheim: Han skildrer dagligdagens trummerum i sort/hvid med en fin og simpel streg, mens han lader den virtuelle verden eksplodere, dels på farvesiden, dels med voldsomme skildringer af nogle meget surrealistiske og brutale forløb i spillets univers.

Tiden og tidsopfattelse er gennemgående temaer i bogen, der sågar åbnes med en nedtælling på sekunder: Tim kan ”høre” dem, så langsomt går de – og nedtællingen gælder naturligvis starttidspunktet for den kommende runde af Galaxy. Desuden beskrives forskellen mellem tid i de to verdener: Da Tim og Anna er færdige med at spille, er klokken halv fem om morgenen. De gik i gang klokken halv elleve om aftenen – og da det var en bane på tid, ved de specifikt, at den varede en halv time, plus de par minutter hvor dommerne voterede. Der er noget, der ikke stemmer. Eller også beskriver bogen bare utrolig godt, hvordan det er, når man for alvor bliver grebet af et computerspil.

Rasmus Klumps bog om trafik

”Små børn skal altid færdes med en voksen i trafikken, og det er vigtigt at huske på, at trafikken aldrig er et sted til leg, sjov og ballade. Det er altid en god idé at følges med en voksen i trafikken, især hvis du stadig føler dig usikker på alle reglerne. Der er mange ting, man skal huske på, og det kan være svært at huske dem alle.”
”Rasmus Klumps bog om trafik”, næstsidste opslag

I 2014 udkom ”Rasmus Klumps bog om trafik” med tekst af Gitte Ladefoged. Modsat de originale Rasmus Klump-tegneserier er det ikke en traditionel skønlitterær børnebog, men et pædagogisk værk, der gennem Rasmus Klump-universet sætter fokus på trafiksikkerhed, specificeret gennem en række typiske og potentielt farlige situationer, samt en generel beskrivelse af hvad det vil sige at færdes i trafikken. Åbningen af bogen gengiver Klumps ven Morten Langøre, der er hovedkulds på vej ud på en trafikeret vej efter en vildfaren bold. Klump stopper ham snarrådigt og alle fodboldvennerne sætter sig i græsset og lytter til hans udredning om bl.a. opmærksomhed i trafikken, skilte og afmærkning, distraktionsmomenter m.m.

51340744

I modsætning til de andre beskrevne værker, hvor illustrationerne udgør en del af den samlede helhed i tæt samspil med teksten, er det her tegningerne, der står som det absolutte centrum. Bogens sider er i A4-format, og har alle en smule tekst foroven eller –neden, og hele selve siden er udfyldt af en komplet visuel beskrivelse af den valgte situation. Tegningerne er fuldstændig klassiske Klump-tegninger, og hvis man ikke vidste, det var Solheim, ville man aldrig have gættet det. Så nøjagtig er hans gengivelse af den originale tegnestil, som man kender den fra Carla og Vilhelm Hansens første striber i 1951.

Rasmus Klumps stemme i teksten har tendens til at virke noget politisk korrekt og belærende, men det er omvendt svært andet, når bogens formål netop er at øge trafiksikkerheden for de mindste. Der skal klar kommunikation til, og det får man. Og Klumps fabelunivers virker ideelt til formålet. De klare farver og mange fine detaljer er et perfekt værktøj til at visualisere de forskellige trafikale situationer, hvor det kan være vanskeligt for børn at skabe sig det nødvendige overblik.

Tegnestilen får situationerne til at fremstå klart, men uden at det sker på bekostning af kompleksiteten.

Drengen der fik ting i hovedet – De mystiske øjne

”Men højt, højt oppe over os har et par vagtsomme øjne opdaget solens stråler, der reflekteres i luppen. Ørne har en formidabel hukommelse (kun overgået af elefanter), og ørnemor har ikke glemt de to små modbydelige mennesker, der åd hendes afkom. Nu hun får øje på dem, og hendes ørnehjerte fyldes af hævntørst.”
”De mystiske øjne”, s. 207.

I 2017 udkom første bog i serien ”Drengen der fik ting i hovedet” nemlig ”De mystiske øjne”. Den handler om drengen Karl og hans bedste ven Ludvig. Karl har en underlig sygdom, der indebærer, at han ALTID får ting i hovedet. Derfor går han rundt med ishockeyhjelm på, men det er jo f.eks. svært at spise is med hjelm på.

Så ganske kort tager han en dag sin hjelm af, og det ser da også ud til at gå godt, lige indtil han når den sidste bid, og der alligevel kommer en genstand flyvende mod ham. Han prøver ikke engang at flytte sig – han ved, at den per definition har kurs mod hans hoved, lige meget hvad han gør. Og ganske rigtigt – genstanden slår ham i gulvet og giver ham en bule så gigantisk, at han må gå i seng i flere uger. Det viser sig også, at genstanden har gjort noget andet, som ikke skal afsløres her – men indirekte ender den med at sende Ludvig og Karl ud på en hæsblæsende færd, der indeholder både nudister, parykker og ørne.

53660118

Teksten er lavet af Kasper Hoff og illustrationer af Jan Solheim. Bogen er inddelt i 15 kapitler og en epilog og kalder sig en ”graphic novel”. De sjove og spændstige illustrationer dominerer på forskellig vis teksten og udtrykket – nogle opslag består af halv tekst, halv illustration (f.eks. side 9), mens andre primært er illustration med en lillebitte tekst til (f.eks. side 80) og andre igen er hundrede procent domineret af illustrationerne, som side 83 eller 154-155. Nogle steder er teksten integreret i illustrationerne, og det giver karakter af klassisk tegneserie, som på side 67, hvor der ovenikøbet er talebobler.

De mange forskellige måder, tekst og tegninger forholder sig til hinanden, er med til at tvinge læserens øjne til for alvor at se på tegningerne og ikke bare bevæge sig hurtigt hen over teksten og selv lave billederne i stedet. ”Drengen der fik ting i hovedet” er et værk, hvor teksten og det visuelle tilsammen er langt mere, end de to ville være hver for sig.

Drengen der fik ting i hovedet – Guld på hjernen

””Grrr! Nu kan det være nok”, siger jeg. ”En ting er at få ting i hovedet, men de skal ikke sidde fast på mig! Der sætter jeg grænsen!” Jeg hiver hornet af og kaster det så langt væk, at det aldrig nogensinde vil blive fundet igen. ”Øh, det var et guldhorn fra jernalderen”, siger Ludvig. ”De er ret sjældne. Jeg tror, at de ville blive glade for det på Nationalmuseet.” ”De kan finde deres egne horn, kan de,” siger jeg.”
”Guld på hjernen”, s. 46.

Bog nummer to i Kasper Hoff og Jan Solheims serie om drengen, der fik ting i hovedet, ”Guld på hjernen”, udkom i 2018 og vandt i 2019 Orla-prisen i kategorien ”Den bog, der gav mig grineflip”. Den handler, som sin forgænger i serien, om drengen Karl og hans ven Ludvig. Karl lider af den mærkværdige skavank, at han får ting og sager i hovedet. Men hans sygdom får sig et nyt twist: da en meteor lander på ham, bliver hans hoved magnetisk. Nu ikke alene får han ting i hovedet, han sågar tiltrækker alle mulige metalobjekter.

Den altid vakse Ludvig finder ud af, at der på den anden side af jorden ligger en ø, Sumbawaya, hvor man ikke benytter sig af metal. Afsted går det men på Sumbawaya er alt ikke lutter lagkage, for den sleske forbryder Doktor Guldberg følger efter, fordi han ser et forbryderisk potentiale i Karls magnetiske hoved. Dog, efter et dramatisk forløb på tropeøen, lykkes det vores hovedpersoner at sætte en stopper for Doktor Guldbergs skumle planer. Vi befinder os først i en ”storby” (s. 50) og siden på øen Sumbawaya, og i tid strækker fortællingen sig over en uge eller to.

54136218

Bogen kalder sig en graphic novel, og som i seriens første bind fletter tegninger og tekst sig naturligt sammen og har lige præcis den rette indbyrdes afhængighed. Den grafiske del er det unægtelig svært at 'citere' fyldestgørende med ord, men sikkert er det, at Solheims streg her føjer sig i anderledes afrundede, muntre schwung end det f.eks. er set i Gamerz-serien.

Serien om drengen der fik ting i hovedet blander realisme og magi, og man tænker sig, at denne blanding har været en svir for Solheims fantasi. Her er ingen begrænsninger og dog alle fordelene af et kendt (hverdags)univers som ramme. Ud over selve Ludvig og Karl, er der flere små, sjove detaljer, der binder bogen sammen med dens forgænger ”De mystiske øjne”. F.eks. statsministeren, der er i bad med sin paryk hængende på en stol ved siden af, og skolepsykologen, med hvem Karl fører endeløse ja-nej-samtaler. Man får fornemmelsen af en serie, der nemt vil kunne fylde mange, muntre bind om Ludvig og Karl.

Genrer og tematikker

Jan Solheims arbejde er utrolig mangefacetteret, og han har beskæftiget sig med overraskende mange aspekter af den ”tegnede fortælling” og har illustreret publikationer henvendt til både børn og voksne. En rød tråd har dog været bøger for børn i alle mulige afskygninger: skolebøger, fagbøger, tegneserier for børn, skønlitteratur for børn, lige fra begyndelsen af 1990'erne og med udgivelser på vej i 2016. Det er da også for sit arbejde med børnebøger, at han i 2010 modtog Gyldendals Frøsnapperpris.

En stor succes i de senere år er samarbejdet med forfatteren Kasper Hoff. De to har udgivet flere ungdomsserier (”Doktor Z” og ”Gamerz”), der kombinerer action, sci-fi og livets store temaer, samtidig med at de både visuelt og sprogligt taler lige ind i børns hverdag. Serien ”Doktor Z” var nomineret til DRs Orlapris i 2015.

Jan Solheim er utrolig stilbevidst, og det er naturligvis en påkrævet færdighed, når man som illustrator bevæger sig så vidt omkring, som han gør.

Overordnet kan man sige, at han i mange af sine værker udviser en stor teknisk klarhed i forhold til motivet samt en markant sans for dynamik og afveksling. Hans punktvise illustrationer i f.eks. ”Gamerz”-serien er så dynamiske og fulde af bevægelighed, at de binder historien sammen til en næsten filmisk oplevelse hen over de tekstafsnit, der ikke er illustreret.

Solheims stilbevidsthed udspringer også af hans historie- og traditionsbevidsthed, der er nødvendig af indlysende grunde i forbindelse med en udgivelse som ”Rasmus Klumps bog om trafik”, hvor han tegner inden for rammerne af en stor børnebogsklassiker. Men også i forhold til serierne for de store børn, hvor stregen selvfølgelig har udviklet sig meget siden de gamle børnebogsserier som Puk og Jan, men alligevel har en forbindelse tilbage i tiden. Hans stil opfylder desuden til fulde illustratortraditionens krav om, at illustrationer og tekst arbejder sammen i en helhed, og sågar tilsammen bliver til mere, end de var hver for sig. 

Beslægtede illustratorskaber

Som man kan se på Jan Solheims streg og måske også fornemme af hans lange liste over inspirationskilder, er han en illustrator der både inspireres og inspirerer. Hvis man kigger lidt tilbage i tiden, kan man f.eks. lægge mærke til canadiske Chester Browns (1960) surrealistiske ”Ed the happy clown” og til den belgiske tegner André Franquin (1924-1997), der blandt andet stod bag den berømte, ranglede tegneseriefigur Gaston. En fyr der godt kunne vandre rundt i det solheimske univers.

På vore egne breddegrader er der f.eks. ikoniske Svend Otto S. (1916-1996), der blandt meget andet har illustreret Cecil Bødkers Silas-serie. Her ser man en bevægelighed i udtrykket, der trods store forskelle godt kunne henlede tankerne på Solheim.

I den yngre generation finder man bl.a. Bodil Bang Heinemeier (1982), der også dyrker en moderne og animations-inspireret stil, som man ser hos Solheim i for eksempel ”Gamerz”.

Bibliografi

Fagbøger/lærebøger for børn og voksne

Hejgaard, Janne:
Optagelsesprøven. Modtryk, 1991.
Hejgaard, Janne:
Drengekøn. Forlaget Nielsens, 1994.
Krogshøj, Liselotte m.fl.:
Matematik i tredje. Gyldendal, 1997.
Nordahl, Bertill:
Pojkkön. Forlaget Nielsens, 1998.
Krogshøj, Liselotte m.fl.:
Matematik i anden. Gyldendal, 1999.
Hejgaard, Janne:
Jeg har ret til – du har ret til. Forlaget Nielsens, 2000.
Bjerg, Mette m.fl.:
De bedste prøveoplæg. Gyldendal, 2003.
Bejder, Peter:
Lovlige Mord. Lindhardt og Ringhof, 2003.
Brick-Hansen, Aase:
Animals – lærervejledning. Lindhardt og Ringhof, 2003.
Holt, Kim Boye:
Mennesker på menuen. Lindhardt og Ringhof, 2003.
Bejder, Peter:
Kloge mænd og koner. Lindhardt og Ringhof, 2004.
Holt, Kim Boye:
Mellem himmel og jord. Lindhardt og Ringhof, 2004.
Jensen, Nils Aage:
Danmarkshistorier for børn. Politikens Forlag, 2004.
Wissing, Kirsten:
Databaser i virksomheden. Gyldendal, 2004.
Wissing, Kirsten:
Virksomhedens netværkskommunikation. Gyldendal, 2004.
Wissing, Kirsten:
Virksomhedens brug af digitale medier. Gyldendal, 2004.
Drasbæk, Laura:
Gersemi og de nordiske guder. Politikens Forlag, 2005.
Gärtner, Birgitta og Dorte V. Christiansen:
Med hud og hår. Lindhardt og Ringhof, 2005.
Jensen, Nils Aage:
Flere danmarkshistorier for børn. Politikens Forlag, 2005.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Håndskrift 1. Lindhardt og Ringhof, 2005.
Lund, Jørn og Kim Tange:
Ledelse for praktikere. Gyldendal, 2005.
Lund, Jørn m.fl.:
Ledelsesspecialisering. Gyldendal, 2005.
Sørensen, Annemette:
Gøgl, gys og grin. Lindhardt og Ringhof, 2005.
Trankjær, Ib m.fl.:
De bedste prøveoplæg. Gyldendal, 2005.
Wissing, Kirsten:
Virksomhedskommunikation. Gyldendal, 2005.
Hartmann, Nils:
Odin og de andre guder. Gyldendal, 2006.
Hartmann, Nils:
Tor henter sin hammer. Gyldendal, 2006.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Min klasse. Lindhardt og Ringhof, 2006.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Min familie. Lindhardt og Ringhof, 2006.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Kan du gætte hvad jeg er? Lindhardt og Ringhof, 2006.
Jensen, Nils Aage:
Verdenshistorier for børn. Politikens Forlag, 2006.
Christensen, Flemming:
Coachingbogen. Lindhardt og Ringhof, 2007.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Min dagbog. Lindhardt og Ringhof, 2007.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Kan du gætte hvad jeg fik? Lindhardt og Ringhof, 2007.
May, Trine og Marianne S. Pedersen:
Fandango – dansk for 2. klasse. Gyldendal, 2007.
Villadsen, Inge Lise:
Nordiske guder. Gyldendal, 2007.
Hartmann, Nils:
Balders død. Gyldendal, 2008.
Hartmann, Nils:
Fenrisulven. Gyldendal, 2008.
Jensen, Jørn:
Dværgenes grotte. Lindhardt og Ringhof, 2008.
Jensen, Jørn:
Den skjulte by. Lindhardt og Ringhof, 2008.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Billedordbog. Lindhardt og Ringhof, 2008.
Jensen, Jørn:
Klovnen der blev ked af det. Lindhardt og Ringhof, 2009.
Jensen, Jørn:
Aben Alf. Lindhardt og Ringhof, 2009.
Jensen, Jørn:
Den kloge mus. Lindhardt og Ringhof, 2009.
Jensen, Jørn:
Dragen Dril. Lindhardt og Ringhof, 2009.
Jensen, Jørn:
Poppas hemmelighed. Lindhardt og Ringhof, 2009.
Bagger, Christine og Helen Schultz:
Vejledning af fagprofessionelle i klinisk praksis. Gyldendal, 2010.
Hejgaard, Janne:
Det kilder. Frydenlund, 2010.
Hartmann, Nils:
Jorden rundt. ABC Forlag, 2011.
Poulsen, Jens Aage og Erik Dehn:
Historie 3. Gyldendal, 2011.
Familiens Julesangbog. Wilhelm Hansen, 2012.
Hansen, Niels Jacob:
De bedste øveoplæg. Gyldendal, 2012.
Poulsen, Jens Aage:
Historie 4. Gyldendal, 2012.
Jensen, Jørn:
Blær med bolden. Lindhardt og Ringhof, 2014.
Ladefoged, Gitte:
Rasmus Klumps bog om trafik. Lindhardt og Ringhof, 2014.
Jacobsen, Søren Vagn:
To sammenlagte (med agurk). Gyldendal, 2015.
Jacobsen, Søren Vagn:
Tre sammenlagte (med agurk). Gyldendal, 2015.

Musikbøger

Graf, Søren:
Peer Gynt. Dansk Sang, 1996.
Graf, Søren:
Aida. Dansk Sang, 1996.
Graf, Søren m.fl.:
Lully – Solkongens Komponist. Dansk Sang, 1997.
Graf, Søren og Sten W. Kjærsgaard:
Wilhelm Tell. Dansk Sang, 1997.
Graf, Søren m.fl.:
Tryllefløjten. Dansk Sang, 1997.
Graf, Søren m.fl.:
Beethovens Klaver. Dansk Sang 1997.
la Cour-Harbo, Anna:
Lyt til Mozart. Dansk Sang, 1998.
Graf, Søren:
Moldau. Dansk Sang, 1999.
Kjærsgaard, Sten W.:
Carmen. Dansk Sang, 1999.
Graf, Søren og Mette Greiffenberg:
Der var engang. Dansk Sang, 2001.
Graf, Søren:
Otello. Dansk Sang, 2005.
la Cour-Harbo, Anna:
Mozart-avisen. Dansk Sang, 2005.

Skrivevejen

Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Skrivevejen 2. Lindhardt og Ringhof, 2006.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Skrivevejen 3. Lindhardt og Ringhof, 2008.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Skrivevejen 4. Lindhardt og Ringhof, 2009.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Skrivevejen, børnehaveklassen. Lindhardt og Ringhof, 2009.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Skrivevejen 5. Lindhardt og Ringhof, 2010.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Skrivevejen 6. Lindhardt og Ringhof, 2011.

Alfa-bøgerne

Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Alfas store sprogbog. Lindhardt og Ringhof, 2006.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Alfa til VM. Lindhardt og Ringhof, 2006.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Alfas livretter. Lindhardt og Ringhof, 2006.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Alfas Sofa. Lindhardt og Ringhof, 2007.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Beta. Lindhardt og Ringhof, 2007.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Alfa passer Beta. Lindhardt og Ringhof, 2007.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Alfas kur. Lindhardt og Ringhof, 2011.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Alfa på ski. Lindhardt og Ringhof, 2011.

Stavevejen

Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Stavevejen 1. Lindhardt og Ringhof, 2007.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Stavevejen 2. Lindhardt og Ringhof, 2007.
Brandt Jensen, Marianne og Mogens Brandt Jensen:
Stavevejens start. Lindhardt og Ringhof, 2015.

A piece of cake

Livingstone, Carol og Catherine Watson:
A piece of cake 3. Lindhardt og Ringhof, 2010.
Livingstone, Carol og Catherine Watson:
A piece of cake 4. Lindhardt og Ringhof, 2011.
Livingstone, Carol og Lise Bendtsen:
A piece of cake 1. Lindhardt og Ringhof, 2014.

Skønlitteratur for børn

Hartmann, Nils og Jørgen Frost:
Freja og Eskil. Gyldendal, 2003.
Hartmann, Nils og Jørgen Frost:
Freja og Eskil for fulde sejl. Gyldendal, 2004.
Finderup, Mette:
Amirs amulet. People's Press, 2005.
Hansen, Marianne Iben:
Kan man ride på en høne? Gyldendal, 2005.
Hansen, Marianne Iben:
Ta med i Zoo. Gyldendal, 2005.
Drasbæk, Laura:
Alma med dragehjertet. Politikens Forlag, 2006.
Kaaberbøl, Lene og Mette Finderup:
Marsmanden og andre fortællinger fra Sogneager. Det Danske Bibelselskab, 2006.
Ringtved, Glenn:
Tilbuddet. Gyldendal, 2006.
Ringtved, Glenn:
Mod nye mål. Gyldendal, 2006.
Ørslev, Susanne:
Til dig fra os. Politikens Forlag, 2006.
Morgenthaler, Anders og Jan Solheim:
Min fars halve liv på lokum. Politikens Forlag, 2007.
Jensen, Jørn:
Flugten fra Zakka. Lindhardt og Ringhof, 2008.
Schierbeck, Camilla:
Viggo vil ikke sove. Gyldendal 2008.
Garff, Synne:
Farlig flugt. Politikens Forlag, 2010.
Østergaard, Per:
Sally, Frida and Freddy. Gyldendal, 2010.
Herzog, Annette:
Skygger i tågen. Gyldendal, 2011.
Østergaard, Per:
Late again, Sally! Gyldendal, 2011.
Bærnholdt, Rebekka m.fl.:
Under samme himmel 4. Lindhardt og Ringhof, 2012.
Greve, Gitta Helena:
Viggo Viking hjælper til. Turbine, 2013.
Nilsson, Alexandra:
Døren til dødsriget. Turbine, 2013.
Rehr, Henrik:
Insolitus. Fahrenheit, 2013.
Jensen, Gry Kappel:
Fuck, det gør ondt, Willy! Turbine, 2014.
Jensen, Gry Kappel:
Et W for Willy. Turbine, 2014.
Jensen, Jørn:
Mål. Lindhardt og Ringhof, 2014.
Nordvig, Astrid R. m.fl.:
Under samme himmel 5. Lindhardt og Ringhof, 2014.
Sanderhage, Per:
Rasmus Klump bliver storebror. Lindhardt og Ringhof, 2014.
Kyed Knudsen, Line:
Vilde Vilma. Lindhardt og Ringhof, 2015.
Løkkegaard, Gitte:
Victoria Roses to liv. Lindhardt og Ringhof, 2015.
Nilsson, Alexandra:
Det brændende dokument. Turbine, 2015.
Hansen, Carla: Rasmus Klumps eventyr - Klodshans. Carlsen, 2018. Kunstner: Jan Solheim. Billedbog.
Skafte, Ulrik T.: Villy & morfars hule. Turbine, 2018. Kunstner: Jan Solheim. Billedbog.
Højberg, Jim: Mikkel spiller topkamp. Gyldendal, 2018. Illustrator: Jan Solheim.

Død eller levende

Harild, Kirsten Sonne og Jan Solheim:
Død eller levende 1 – Gribben. People's Press, 2012.
Harild, Kirsten Sonne og Jan Solheim:
Død eller levende 2 – Skarpe skud. People's Press, 2012.

Sagen om-serien

Harild, Kirsten Sonne og Jan Solheim:
Sagen om Hopovic Junior. Gyldendal, 2009.
Harild, Kirsten Sonne og Jan Solheim:
Sagen om komponistens spøgelse. Gyldendal, 2009.
Harild, Kirsten Sonne og Jan Solheim:
Sagen om varanens kys. Gyldendal, 2009.
Harild, Kirsten Sonne og Jan Solheim:
Sagen om Frizellas forbandelse. Gyldendal, 2010.
Harild, Kirsten Sonne og Jan Solheim:
Sagen om blodsugerens børn. Gyldendal, 2011.

Andre bøger med Kirsten Sonne Harild

Harild, Kirsten Sonne:
Kampen mod stjernerne. People's Press, 2011.
Harild, Kirsten Sonne:
Kamp til stregen. People's Press, 2011.
Harild, Kirsten Sonne:
Pinlig mor. Gyldendal, 2012.
Harild, Kirsten Sonne og Jan Solheim:
Prøvetime. Gyldendal, 2012.
Harild, Kirsten Sonne og Jan Solheim og Jan Solheim:
Kvægtyvene. People's Press, 2012.
Harild, Kirsten Sonne:
Blodbrødre. People's Press, 2013.
Harild, Kirsten Sonne:
Sandras smil. Gyldendal, 2013.
Harild, Kirsten Sonne:
Operation Gekko. Gyldendal, 2014.
Harild, Kirsten Sonne:
Ballade i Berlin. Gyldendal, 2015.
Harild, Kirsten Sonne:
Hjertestop. Gyldendal, 2015.
Harild, Kirsten SonneJan Solheim:
Den (alt for) store makeover. Gyldendal, 2015.
Harild, Kirsten Sonne:
Én til dig, én til mig. Gyldendal, 2016.

Bøger med Kasper Hoff

Hoff, Kasper:
Den mystiske bog. Gyldendal, 2013.
Hoff, Kasper:
Gudernes Maske. Gyldendal, 2014.
Hoff, Kasper:
De ukendte. Gyldendal, 2014.
Hoff, Kasper:
Paradis 42. Gyldendal, 2015.
Hoff, Kasper:
Kampen om magten. Gyldendal, 2015.
Hoff, Kasper:
Bæstet fra dybhavet. Gyldendal, 2016.

Bøger med Daniel Zimakoff

Zimakoff, Daniel:
Bruddet. Lindhardt og Ringhof, 2012.
Zimakoff, Daniel:
Kamp til stregen. Lindhardt og Ringhof, 2013.
Zimakoff, Daniel:
Saksesparket. Lindhardt og Ringhoff, 2013.
Zimakoff, Daniel:
FC Mezzi møder Messi. Lindhardt og Ringhof, 2013.
Zimakoff, Daniel:
Ni mod ni. Lindhardt og Ringhof, 2014.
Zimakoff, Daniel:
Farvel til Kingo. Lindhardt og Ringhof, 2014.
Zimakoff, Daniel:
Mini-DM. Lindhardt og Ringhoff, 2015.

Bøger med Peter Gotthardt

Gotthardt, Peter:
Alfernes Fjende. Lindhardt og Ringhof, 2013.
Gotthardt, Peter:
Giftige planer. Lindhardt og Ringhof, 2013.
Gotthardt, Peter:
Ridderlig kærlighed. Lindhardt og Ringhof, 2013.
Gotthardt, Peter:
Sort Magi. Lindhardt og Ringhof, 2013.

Doktor Z-serien

Hoff, Kasper:
Doktor Z 1. Elevatoren til jordens indre. Gyldendal, 2011.
Hoff, Kasper:
Doktor Z 2. Tidspillerne. Gyldendal, 2011.
Hoff, Kasper:
Doktor Z 3. Varulven kommer! Gyldendal, 2012.
Hoff, Kasper:
Doktor Z 4. Dommedagsmaskinen. Gyldendal, 2012.
Hoff, Kasper:
Doktor Z 5 Frankensteins monster. Gyldendal, 2013.

Gamerz-serien

Hoff, Kasper: De ukendte. Gyldendal, 2014. Illustrator: Jan Solheim. (Gamerz, bind 1).
Hoff, Kasper: Gudernes maske. Gyldendal, 2014. Illustrator: Jan Solheim. (Gamerz, bind 2).
Hoff, Kasper: Kampen om magten . Gyldendal, 2015. Illustrator: Jan Solheim. (Gamerz, bind 4).
Hoff, Kasper: Gamer 4ever. Gyldendal, 2016. Illustrator: Jan Solheim. (Gamerz, bind 5).

Silje-serien

Østergaard, Per:
Siljes første stævne. Gyldendal, 2006.
Østergaard, Per:
Silje, Freja og Fredo. Gyldendal, 2008.
Østergaard, Per:
Silje kører BMX. Gyldendal, 2010.
Østergaard, Per:
Silje bliver drillet. Gyldendal, 2010.
Østergaard, Per:
Siljes uheld. Gyldendal, 2011.
Østergaard, Per:
Silje hjælper Lulu. Gyldendal, 2012.
Østergaard, Per:
Silje og de vilde hunde. Gyldendal, 2013.
Østergaard, Per:
Siljes svære valg. Gyldendal, 2013.
Østergaard, Per:
Silje på rampen. Gyldendal, 2015.fo=østergaard og ti=rampen

Max-serien

Fauerholdt, Helle Dyhr:
Jon og Max. Gyldendal, 2007.
Fauerholdt, Helle Dyhr:
Jon på mål. Gyldendal, 2007.
Fauerholdt, Helle Dyhr:
Max og Alf. Gyldendal, 2007.
Fauerholdt, Helle Dyhr:
Jon, Max og Pil. Gyldendal, 2007.
Fauerholdt, Helle Dyhr:
Jon og Pil i Zoo. Gyldendal, 2008.
Fauerholdt, Helle Dyhr:
Max og Alf i bio. Gyldendal 2008.
Fauerholdt, Helle Dyhr:
Jon har lus, Gyldendal, 2008.
Fauerholdt, Helle Dyhr:
Max får en skat. Gyldendal, 2010.

Drengen der fik ting i hovedet - serie

Hoff, Kasper: Drengen der fik ting i hovedet - "De mystiske øjne". Gyldendal, 2017. Illustrator: Jan Solheim. (1).
Hoff, Kasper: Drengen der fik ting i hovedet - "Guld på hjernen". Gyldendal, 2018. Illustrator: Jan Solheim. (2).

Om illustratoren

Web

Jan Solheims egen hjemmeside, lidt info om ham og hans arbejde samt kontaktoplysninger.
Jan Solheims blog hvor han skriver løbende om sine aktiviteter.
Følg Jan Solheim på Instagram

Søgning i bibliotek.dk

Emnesøgning på Jan Solheim

Kilder citeret i portrættet

Kilder

Bugge Rasmussen, Nana:
Interview med forfatterweb, oktober 2015.